Dan porodice
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Svetski dan porodice na beogradski način

Svetski dan porodice na beogradski način

Svetski dan porodice Ujedinjene nacije i zemlje članice obeležavaju u nedelju, 15. maja. Uključimo se na originalan, beogradski način.

Znamo da će na Međunarodni dan porodice neke organizacije pripremiti programe, kao deo svojih planiranih aktivnosti.

Roditelji će dovesti decu na najavljena besplatna druženja, sa drugim roditeljima i drugom decom. Velika većina Beograđana biće međutim, sasvim sigurno, ravnodušna, kada posredstvom medija sazna da je povodom Dana porodice organizovan skup, manifestacija, akcija…

Može li to malo bolje? Sigurno može. I ne samo u nedelju, ovu ili bilo koju drugu.

Raznovrsne porodice, beogradske

Za lepši dan u Beogradu dobro je ponekad organizovati neobično porodično druženje, kada vama to odgovara. Razmislite i proverite – od svakog dana može se napraviti dan za pamćenje, a od svake prijatne aktivnosti – navika.

Porodicu treba shvatiti kao – beogradsku, u svoj urbanoj raznovrsnosti, i najšire – kao familiju, rodbinu… kako uobičajeno nazivamo srodnike i članove njihovih porodica.

Roditelji odrasle dece, bake i deke čije su generacije naslednika u inostranstvu, Beograđani i Beograđanke koji žive sami u svojim ili iznajmljenim stanovima… ne bi trebalo da se liše porodičnih druženja. Mogućnosti su, za sve i svakoga, veoma raznovrsne.
Pozivamo vas da realizujete svoju originalnu ideju, a mi ćemo predložiti neke.

Porodice uže, šire, najšire…

Proleće je u Beogradu. Dolazi leto. Izađite iz kuće i provedite vreme na otvorenom.

Otiđite na mesta na kojima nikada niste bili, sa članovima porodice ili familije kojima će to takođe biti prvo slično iskustvo. Dobro posećena fudbalska ili košarkaška utakmica, konjička trka, koncert klasične muzike ili neke druge koju inače ne slušate… postaće predmet sećanja.

Nađite se sa nekim od dalekih srodnika na pijaci na kojoj on ili ona uobičajeno kupuju. Birajte zajedno namirnice, razmenite poneki recept, pa posle svega popijte kafu u lokalnoj kafeteriji. Zakažite uzvratno druženje na vašoj pijaci.

Sa članovima uže ili šire porodice sa kojima ste često ili svakodnevno u kontaktu smislite što originalniju aktivnost.

Susret sa srodnicima sa kojima se niste čuli ili videli godinama može da bude jednostavna šetnja „negde na pola puta“. Nemojte opterećivati sebe ili druge neplaniranim raspremanjem stana, spremanjem posluženja, prigodnim poklonima i drugim uobičajenim znacima pažnje.

Raspitajte se o dalekim rođacima – možda stanuju blizu, možda se čak i srećete, a da se ne poznajete. Ukoliko procenite da bi vam upoznavanje bilo obostrano zanimljivo, pozovite za početak telefonom, i razmenite brojeve.

U toku razgovora ćete proceniti da li je i druga strana zainteresovana da se ponekad vidite i prošetate pored reke ili u parku, na primer.

Tokom porodičnih druženja smejte se što više, pokažite ljubav, pažnju i lojalnost, primite izraze simpatija, opustite se.

Aplaudirajte članu porodice koji je nešto postigao, nemojte zapitkivati rođaka o problemima za koje znate da postoje. Govorite o temama koje su zajedničke i oko kojih postoji saglasnost, ili o onim neutralnim, koje nikoga ne mogu da povrede.

Unapred organizovano vreme provedeno sa porodicom i familijom prijaće vam, sigurno. Ne samo u Beogradu. Sve napred navedeno možete primeniti bilo kada i bilo gde, u mestu u kojem živite ili privremeno boravite.

Učinite, dakle, nešto za srećan dan porodice! (danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. Odlicna akcija, kao neko ko uziva u vremenu za odmor, preporucujem odlazak na palic, posetu zoo vrtu.
    Odmor za dusu i telo, fantasticno provedeno vreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.