Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Da li ste za Pokémon (fis)kulturu?
Da li ste za Pokémon (fis)kulturu?

Da li ste za Pokémon (fis)kulturu?

Pokémon Go aplikacija je stigla do nas, i tu činjenicu nikako ne treba zanemariti.

Može li ova zabava, koja se zasniva na proširenoj realnosti, kako, i kome, poslužiti za lepši dan u Beogradu? Krenimo redom.

Pokémon Go, za neupućene

Ukoliko imate smart telefon sa Android ili iOS operativnim sistemom novije generacije, možete besplatno preuzeti aplikaciju – igricu Pokémon Go.

Kada je instalirate, vaš zadatak je da pronađete i uhvatite Pokémone. Zatim ih možete trenirati za borbu i učestvovati u takmičenju sa drugim igračima, uz prateće virtuelne aktivnosti koje zadatke olakšavaju, savladavajući jedan po jedan, sve složeniji, nivo igrice.

Ključ neverovatne popularnosti igre Pokémon Go je što se Pokémoni (mala animirana „čudovišta“, pocket monsters) kriju u realnom svetu ulica, dvorišta, trgova, supermarketa… u kojima se nalazite i vidite ih na ekranu vašeg telefona.

Zašto (ne) igrati

Pokémon Go je aplikacija koja je doživela globalni bum, više nego bilo koja pre nje, za samo nekoliko dana. Potraga za Pokémonima unaokolo podrazumeva kretanje igrača kroz grad, trčanje, vožnju bicikla, druženje, razmenu informacija o mestima gde se Pokémoni pojavljuju, zajedničku poteru za njima…

Osnivaju se klubovi i udruženja posvećena igrici… Tvorci aplikacije najavljuju dodatke i proširenja, kao što je čet, na primer.

Statistika u prvih nekoliko nedelja preuzimanja beleži interesantne podatake – u kategoriji odraslih osoba iznad 18 godina više od 40% njih su stariji od 25 godina. Kada se uzme u obzir ogroman broj korisnika, ne može se zanemariti ni činjenica da je 3,4% starijih od 45 godina. Trećina igrača su žene.

Da li su, dakle, i nama potrebni Pokémoni, a beogradskoj realnosti ona „proširena“?

Pristalice igrice će reći – „Beograd je svet“, a protivnici… „samo su nam Pokémoni falili!“ ili „Zašto moramo da kopiramo ono najgore što stiže iz belog sveta?!“

Pokémon Go za lepši dan u Beogradu lični je izbor, a umerenost, kao i uvek, osobina koja deli dobro od lošeg, korisno od štetnog.

Naša preporuka bi mogla da bude sasvim zdravorazumska – ako želite da se na ovaj način zabavite, ne bavite se Pokémonima tamo gde i inače ne bi bilo uljudno, poželjno i bezbedno da gledate u ekran telefona. I biće sve u redu.

Pokémon Go, upozorenje

Ukoliko odlučite da na svoj telefon instalirate aplikaciju Pokémon Go, prenosimo savet i upozorenje stručnjaka.

Prijavljivanje ličnim Google nalogom koji obično koristite, sa pravim imenom i prezimenom, potencijalno nosi rizike.

Kada je objavljena, instalacija je tražila „full access“ odnosno potpuni pristup vašem Google nalogu. To znači da kompanija Niantic može da čita vaše mejlove, pristupa dokumentima u Google Drive-u, ima uvid u istoriju pretraga i navigaciju, GPS lokacije dok aplikaciju koristite, ima vaš datum rođenja, IP adresu…

Suočeni sa kritikama, autori igrice su objavili da je u pitanju bila kodna greška, koju su ispravili, tako da sada imaju pristup samo osnovnim podacima – korisničkom imenu i G-mail adresi.

Da ne biste razmišljali o svemu navedenom, savet je jednostavan – otvorite novi anonimni G-mail nalog i upotrebite njega.

Pokémon +

Veće korišćenje aplikacije Pokémon Go čak i od Facebook-a ukazuje da je na delu fenomen koji treba pratiti. Da li je on vesnik nove kulture, atak na psihološke procese u čovekovoj biti, prilika za zaradu divelopera, hakera, kriminalaca… ili će se ugasiti kako je i nastao, pokazaće vreme.

Do tada, sledite svoje snove i šetajte beogradskim ulicama i obalama reka, sa Pokémonima ili bez njih… (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.