Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Učimo ruski: Priredite zastolije, sa dušom
Učimo ruski: Priredite zastolije, sa dušom (foto: Shutterstock)

Učimo ruski: Priredite zastolije, sa dušom

U skladu sa manifestacijom Dani Moskve, koja se prve nedelje oktobra održava u Beogradu, predlažemo da naučimo šta je zastolije.

Ruski običaj zastolije (застолье; bukvalni prevod ‘pun sto’) je okupljanje za stolom uz hranu, koje traje satima. Gosti se pozivaju na večeru nekom posebnom prilikom, ili bez povoda, sa namerom druženja, pre svega. Uživanje u dobrom i dugom obroku slično je srpskom gostoprimstvu, ali se u nekim detaljima koje ćemo naglasiti značajno razlikuje.

Za lepši dan u Beogradu može se prirediti zastolije u ruskom stilu, ili bar napraviti pokušaj, uz objašnjenje suštine prijateljima.

Zastolije, obavezno uz zdravice

Zastolije je običaj nastao iz duboko ukorenjene stare ruske tradicije – hrana i srdačnost nudili su se svakome ko bi došao na kućni prag, bez obzira na doba dana ili noći. Pomoć putniku u velikoj zemlji podjednako su pružali bogati i najsiromašniji, deleći sve što se nađe na stolu.

Značaj zajedničkog obroka zadržao se u pojmu zastolije i njegovom praktikovanju do današnjih dana, pa tako svaki važan događaj i datum, uključujući sklopljene poslove, podrazumeva zastolije.

Pozvani gosti dolaze, obično sa malim poklonom za domaćina, i sedaju oko stola. Događaj se otvara zdravicom i dok se prva zdravica ne završi niko ne počinje sa jelom, iako je predjelo već tu.

Učimo ruski: Priredite zastolije, sa dušom (foto: Shutterstock)

Prva zdravica je vezana za povod okupljanja, ukoliko postoji, a ako ne, onda gost nazdravlja domaćinu. Kasnije zdravice mogu biti od jednostavnih, opštih, preko nazdravljanja posebnoj osobi, do složenih obraćanja i recitovanja prigodnih stihova. Na kraju, domaćin podiže čašu uz zdravicu i na taj način završava zastolije.

Interesantna funkcija zdravica je regulisanje raspoloženja – kad se desi da započne diskusija o neprimerenoj temi, ili se među prisutnima pojavi konflikt, bilo koja osoba može da podigne čašu i izgovori zdravicu, često duhovitog sadržaja, što prekida neprijatnu situaciju.

Za zastolije se postavlja veliki sto u trpezariji. Iako druženje traje dugo, običaj je da se ustaje samo kako bi se otišlo do toaleta ili posebne prostorije za pušenje, a domaćini i do kuhinje.

Šta je obšćenije, a šta duša

Zastolije je skup u kojem akcenat nije na hrani. Svrha je okupljanje i posebna atmosfera koja događaj prati. Prijatelji dolaze da razgovaraju – razmene novosti, našale se i druže.

Rusi za ovo imaju i posebnu reč – obšćenije (общение), čije je značenje šire od pojma komunikacije. Obšćenije podrazumeva prisan razgovor, prijatan i pun međusobnog razumevanja i poverenja, uz pozitivne emocije.

Učimo ruski: Priredite zastolije, sa dušom (foto: Shutterstock)

Za otvaranje prema drugome sa toplinom Rusi koriste reč – duša. Duševnost je specifičan sistem vrednosti – uspeh, novac, pa ni sam život nisu važni – iznad svega je, i najvažnije, osećanje bliskosti duša – imati pored sebe prijatelja koji će priteći u pomoć kad god zatreba.

Ukratko, u osnovi zastolija je obšćenije, a u osnovi obšćenija toplina i duševnost. Nuđenje i primanje hrane utkani su u rituale duše koji definišu ljudskost.

***

Razmislimo o ruskim pojmovima koji čine suštinu prijateljstva. Setimo ih se i prilikom jesenjih i zimskih proslava koje nam predstoje.

Uz nekoliko jednostavnih starih ruskih recepata domaće kuhinje, za lepši dan u Beogradu, organizujmo i sami zastolije, gde će obšćenije na ruski način biti jedini cilj. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković

Jedan komentar

  1. Pohvale za prikaz dogadjaja.