Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Biti svestan, šta to znači?
Biti svestan, šta to znači?

Biti svestan, šta to znači?

U praćenju svetskih novosti posvećenih tehnikama čiji je cilj da se osećamo bolje, pažnju već neko vreme privlači pojam mindfullnes, koji bi mogao da se prevede kao svesnost, ili još prikladnije – biti svestan – okolnosti, situacija i sopstvenih unutrašnjih stanja.

Šta zaista znači biti svestan i zbog čega je potrebno baviti se sobom na nov način, u Beogradu?

Navodimo isključivo primere iz svakodnevne prakse. Otvorite svoj um i, na vama najprihvatljiviji način, pokušajte da postignete sledeće…

Biti svestan znači – obratiti pažnju

Vreme je novogodišnjih popusta. Koliko ste svesni svojih odluka?

Potrebno je, naravno, izabrati nešto i priuštiti radost sebi i drugima, pa neka akcenat bude upravo na reč „radost“. Obratite pažnju zbog čega kupujete, ne trošite novac stihijski, odolite propagandnim kampanjama prodavaca.

Kako unostite hranu, konzumirate alkoholna pića, cigarete? Najbolji način za oslobađanje od loših navika je – obraćanje pažnje. Ukoliko određena količina namirnica utoli glad, a jedno piće opušta, registrujte trenutak u kojem su vaše potrebe zadovoljene i – zaustavite se na tome.

Obratite obavezno pažnju na emocije, to je veoma važno.

Budite svesni da ste besni, razočarani, tužni ali i opušteni, srećni… onda kada zaista jeste. Ako se loše se osećate, a ne znate zbog čega, potrudite se da, za početak, to sebi otkrijete.

Vežbe u identifikovanju sopstvenih osećanja i njihovom označavanju imenima prvi je korak do suočavanja sa uzrocima i razlozima.

Biti svestan, šta to znači?

Sledeći je rešavanje problema.

U poslovima koje obavljate, od onih na radnom mestu do kućnih, bićete efikasniji ako povećate nivo svesnosti. U ovoj oblasti poslodavci su u razvijenim ekonomijama otišli najdalje, pa uvode treninge svesnosti u radno vreme. I vi sami – obratite pažnju na redosled poteza i postupaka.

Znamo dobro šta znači pojam koncentracija.

Vežbate li mehanički, samo da vežbate, i šetate li zato što kažu da je to zdravo – samo da šetate? Ili možda ne vežbate i odustajete, zatrpani količinom saveta koji se daju sa svih strana.

Budite svesni stanja svog koštano-mišićnog sistema, uobičajenih kretnji, položaja prilikom sedenja, bolova… Obratite pažnju koji mišići se zatežu, a koji opuštaju dok trenirate. Svesnost pokreta je šira tema o kojoj nećemo ovom prilikom.

Da li je put ka svesnosti meditacija?

Termin svesnost o kojem govorimo nikako nije nov i potiče iz samih korena budističke filozofije, gde reč „sati“ označava nešto slično.

Činjenica je da pojedinci koriste različite meditativne tehnike da brže dostignu nivoe povećane svesnosti. Sklonost javnosti na našim prostorima da svaku aktivnost povezanu sa meditacijom obeleži kao zastranjivanje je poznata, pa pogledajmo čitavu priču iz drugog, zapravo jedinog pravog, ugla.

Suština je u rezultatu, postignuću i efektima, a ne u putu kojim se do njega dolazi. Komunikacija između kultura, sloboda izbora i prenos znanja danas su takvih razmera da vas niko ne može sprečiti da razmišljate, učite, i odaberete iz čitavog sveta nešto dobro i pozitivno za sebe.

Trenirajte svoju pažnju, budnost i svesnost na način koji vama odgovara, a ne na neki drugi, bilo od koga nametnut.

***

Da rezimiramo poruku u jednoj rečenici: pokušajte da u svom životu „budete prisutni“.

Produženo ili učestalo stanje stresa, koje se različitim, pa i ovim metodama može sprečiti, negativno utiče na zdravlje.
Oslobađanje od stresa je cilj, kad god je moguće, i koliko god je moguće. Za lepši dan u Beogradu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković