Naslovna » Turizam » Ukusi Beograda » Vino i desert, ponudite zajedno
Vino i desert

Vino i desert, ponudite zajedno

U februaru se često govori o vinu, pred nama je i sajam BeoWine, pa evo jednog predloga. Za lepši dan u Beogradu, kombinujte vino i desert.

Najpre da razjasnimo dilemu kako nazvati te slatke zalogaje. Pravopis kaže da je prihvatljivije desert (od francuskog dessert što znači poslednji deo obeda) nego dezert, dok Ivan Klajn u svom Rečniku jezičkih nedoumica piše da je isključivo ispravno – desert.

Svaki skup posvećen vinu kao posebnu temu otvara kombinovanje vina i hrane. Da biste se družili uz vino, međutim, ne morate da pripremite ručak ili večeru – sa manje vremena i novca, pozovite prijatelje na kolač i poslužite vino.

Dobri poznavaoci ističu da je teže upariti vino sa desertom nego sa slanim jelima, zato evo uvodnih napomena.

Veoma je važno da znate podelu vina prema sadržaju šećera. Postoje „suva vina“ – to su vina u kojima je tokom fermentacije sav sadržaj šećera iz grožđa prešao u alkohol, tako da uopšte ne osećate sladak ukus kad ih zadržite u ustima.

Slatka vina (koja se upravo zbog slatkog ukusa i zovu desertna) su, ciljano, u sebi zadržala ostatke prirodnog šećera.Alkohol može biti štetan po zdravlje!

Proizvođači su na nekoliko načina, u koje nećemo ulaziti ovom prilikom, uspeli to da postignu.

Negde između ove dve, nalazi se velika grupa polusuvih i poluslatkih vina. Vina imaju i svoju težinu – u skladu sa utiskom ukusa koji ostavljaju na nepcima prepoznajemo lako, srednje i puno vino.

Vino uz desert, osnovna pravila

Pređimo na savete, od kojih najznačajniji glasi – vino mora da ima podjednako ili nešto više slatkog ukusa od hrane. Pošto govorimo o poslasticama, osnovni izbor su slatka vina. Ali ne samo ona.

Potrebno je upariti i težinu slatkog vina sa vrstom deserta.

Vina imaju specifičan ukus, aromu, koja treba da je u harmoniji sa hranom ili u kontrastu. Preporučuje se da, ako je vino slatko, bude ohlađeno na 6-8 °C.

Vino i desert

Evo i parova

Krenimo od najčešćeg sastojka kolača – čokolade. Vino mora da bude veoma snažno da bi se njegov ukus osetio pored čokoladnih kremova i filova. Rešenje postoji – sve čokolade nisu iste.

Ako dominira slatka mlečna čokolada obavezna su slatka vina ili likeri. Porto ili madera vina se mogu servirati ako u kolaču uz čokoladu ima i orašastih plodova. Pošto je za ovu grupu slatkiša najteže pronaći adekvatno vino po pristupačnoj ceni, predlažemo nešto drugo – poslužite kolač sa crnom čokoladom.

Smanjenjem slatkog i dominiranjem gorkog ukusa raste mogućnost kombinovanja, pa izaberite poluslatka ili, ako koristite čokoladu sa više od 70% kakaoa, čak i suva crvena vina, ali samo ona srednja ili punija, sa voćnom aromom.

Uz meke karamel kolače, pudinge i pite izaberite slatka bela vina ili šeri vina.

Voćne torte i kolači takođe se mogu poslužiti uz vino – najčešće slatko belo, penušavo ili aromatično vino.

Sveže voće, takođe, podrazumeva nešto slađe od svog ukusa vino – slatki bermet ili likersko crveno slatko vino, na primer.

Kada se govori o vinu, obično se na kraju kaže da ono nikako ne ide uz sladoled. Postoje izuzeci, ne tako laki za naše tržište – sladoled od limuna, pomoranže ili kokosa, kombinovan sa ledenim vinima (ice wine).

***

Neka ovaj kratak vodič posluži kao ideja za istraživanje. Posetite sajam vina BeoWine (od 23. do 26. februara na Beogradskom sajmu).

Obiđite prodavnice i pogledajte šta je od vina u ponudi. Desert možete da napravite sami ili ga kupite. Kreativno eksperimentisanje sa ukusima i kombinacijama je, kao i uvek u Beogradu, poželjno. (danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. Zanimljiv tekst… Mada, poÅ¡to ne volim vino, nemam niÅ¡ta protiv deserta…