Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Spa voda, za proleće i leto u gradu
Spa voda sa jagodama, mentom i ledom
Spa voda sa jagodama, mentom i ledom

Spa voda, za proleće i leto u gradu

Spa voda o kojoj danas govorimo je, u svetu veoma popularna, obogaćena, infuziona voda za piće. Možete je napraviti jednostavno po sopstvenom ukusu, a zatim konzumirati, ili poslužiti, u svim prilikama.

U predstojećim mesecima svakako ćete često slušati savete o količini tečnosti koju je neophodno dnevno uneti u organizam, posebno u vreme velikih vrućina. Ponekad to nije lak poduhvat. Gazirana pića se ne preporučuju, sokovi, čak i oni prirodni, u velikim količinama podrazumevaju unošenje dodatnih kalorija, a „obična“ voda nije posebno ukusna ukoliko ne osećate žeđ.

Predlažemo zato da eksperimentišite sa vodom, posle čega ćete se sigurno zapitati, kao i većina onih kojima je spa voda postala navika – „kako se ovoga ranije nisam setio“.

Spa voda, počnite odmah

Spa voda ima sasvim blag i suptilan ukus. Ona vežba vaša čula i osvežava, zdrava je i uvek nova. Lične preferencije su različite, pa količina, kombinacija sastojaka i dužina potapanja zavisi od vas.

Na tri pravila skrećemo pažnju na početku – sve voće i povrće treba da bude dobro oprano. Izaberite kvalitetne i neoštećene plodove i listove, ukoliko ste u prilici organski gajene. Napravljenu vodu čuvajte u frižideru, pošto je podložna kvarenju.

Evo i konkretnih predloga.

Voda sa jagodama i kivijem na odličan način kombinuje dva ukusa i sadrži vitamin C. Pravi se tako što se voće iseče i drži potopljeno u vodi u frižideru najmanje dva sata. Mogu se dodati listići sveže nane, kao i komadići leda pre služenja, a crveni i zeleni plodovi su veoma dekorativni, pa spa voda može biti lepo iznenađenje na stolu. Orijentacije radi, šest kivija i velika šolja jagoda dovoljni su za dva do tri litra vode, a vi ćete, kada probate sa manjom količinom, odrediti svoju meru.

Citrus spa voda kombinuje pomorandžu, limun i limetu. Dovoljno je iseći po jedan plod na tri litra vode.

Spa voda sa paprikom je neobičnog ukusa, koji treba osetiti. Paprika je bogata vitaminom C, korisnim antioksidantom koji se rastvara u vodi. Potrebno je oko četiri sata da bi se sastojci oslobodili, pri čemu voda treba da stoji u frižideru, zajedno sa komadićima leda. Paprike mogu da budu svih boja, očišćene od semenki i isečene na veće komade.

Krastavac je izuzetan sastojak za pravljenje spa vode, kojoj dodaje vitamine C i K. Kombinujte ga sa listićima sveže nane, koja sadrži izuzetno korisnu rozmarinsku kiselinu. Nanu možete gajiti i u saksiji kao začin, a za pripremu spa vode je lagano izgnječite drvenom špatulom ili drškom drvene kašike. Preporučuje se da krastavac bude sa korom, pa ga je potrebno dobro oprati i iseći na tanke režnjeve. Za jedan do dva sata voda u frižideru je gotova.

Spa voda od grejpfruta i svežeg bosiljka priprema se slično, s tim što se bosiljak najpre sam drži u vodi dva sata, a zatim se doda očišćen i isečen grejpfrut i mešavina u frižideru odstoji još dva sata.

Voda sa limunom i ruzmarinom se identično pravi, sa dva plus dva sata pripreme.

Aromatična infuziona voda se može napraviti i sa dinjom i lubenicom, lubenicom, krastavcem i limetom, ananasom i limunom, na komade isečenim malinama, borovnicama i jagodama

Za lepši dan u Beogradu, dakle, pripremite svoju osvežavajuću detoks spa vodu. Počnite odmah, sa agrumima, a zatim nastavite sa sezonskim voćem i kombinujte sastojke. Ponesite ohlađenu spa vodu u šetnju gradom, na posao, potražite više o ovoj temi na internetu, i uverićete se da neke od kombinacija zaista niste mogli da zamislite.

(danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. Divni recepti, imala sam priliku da spremam i konzumiram vodu sa jagodama i kivijem. Izrazito zdravo i ukusno. Ipak, pored toga je bitno upotrebljavati vodu za spravljanje ovih napitaka koja je prečišćena kako bi se dobilo na dodatnom efektu.