Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Trčanje, posle Beogradskog maratona
Trčanje, ili, ako više volite... džoging
Trčanje, ili, ako više volite... džoging

Trčanje, posle Beogradskog maratona

U nedelji kada se održava Beogradski maraton, a iz sveta stižu neverovatni podaci naučnih istraživanja da trčanje može produžiti život i čitave tri godine, pitamo se – zašto se ne oprobati u ovoj vrsti rekreacije.

Ukoliko pripadate većini koja se aktivno ne bavi trčanjem, možete da pokušate. Proleće je dobro vreme za start, dani su sve duži, pa je lako izabrati prijatne vremenske uslove i temperaturu.

Pre nego što se upustite u avanturu, obavezno konsultujte stručnjake koji se trčanjem bave. Potražite savet lekara ako imate ortopedske i druge zdravstvene probleme i stanja koja se mogu pogoršati. Trčati može svako, ali isključivo ličnim tempom prilagođenim stanju organizma.

Vratimo se rezultatima pomenutim na početku teksta. Objavljeni su u američkom medicinskom časopisu Progress in Cardiovascular Disease. Studija je upoređivala ranije prikupljene podatke o osobama koje su se bavile pojedinim vidovima sporta i rekreacije i istraživala starost koju su doživele. Šetnja i vožnja bicikla je povezana sa produžetkom životnog veka, ali nije dala tako dobre rezultate kao trčanje. Količina treninga koja koristi organizmu, zaključuju oni, je četiri sata trčanja nedeljno.

Ozbiljnost, naravno, nalaže objektivnost. Naučnici su utvrdili povezanost, što ne znači da će trčanje nužno produžiti život. Rezultat je sigurno posledica i drugih okolnosti – osobe koje trče obično imaju zdrave životne navike, uključujući izbegavanje alkohola i cigareta i reguisanje telesne težine. One su najčešće fizički aktivnije od proseka, i rado se bave drugim sportovima.

Imajući, međutim, i sve navedeno u vidu, ostaje činjenica da je trčanje poželjan vid rekreacije. Ono ima pozitivne efekte na fizičko i mentalno zdravlje, što su potvrdili i drugi istraživači, u brojnim ispitivanjima.

Pripremite se za trčanje

Trčanje je jednostavan sport, koji ne zahteva velike izdatke. Takmičenje sa drugima, ali pre svega sa samim sobom, dugogodišnji trkači opisuju kao najveći izazov.

Trčanje razvija disciplinu u upornost.

Jasno je da ne možete odmah izaći u park i početi da trčite. Potrebne su pripreme, zagrevanje, razrađen plan treninga, uz smenjivanje trčanja i hodanja i postepeno podizanje tempa.  Ukoliko se ne bavite drugim vrstama rekreacije, budite spremni da se izvesno vreme zadržite na hodanju. Sve će vam to objasniti trener, ili osoba koja ima iskustva. Dobićete i savete vezane za ishranu i vreme obroka, unošenje tečnosti, dane odmora…

Razmišljajte o izboru opreme, i muzike. Čak i aplikacije uz pomoć koje možete pratiti napredovanje, ali samo ukoliko sebi postavite realne ciljeve.

Trčanje treba da bude prijatno.

Lepo je trčati u društvu, porodično, ili sa psom, na primer…

A koliko tek dobrih staza i terena za trčanje ima u Beogradu i okolini…

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković