Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Pokušajte da ne lažete
Baron Minhauzen, književni lik sinonim za laganje
Baron Minhauzen, književni lik sinonim za laganje

Pokušajte da ne lažete

Da li lažete? Ako je odgovor odrečan, razmislite dobro…  da li ste upravo pokušali da sakrijete istinu? Istraživanja pokazuju da čovek u proseku slaže jedan do dva puta dnevno.

Zašto je, za lepši dan u Beogradu, važno lagati što manje. Evo objašnjenja.

Laganjem možete, ali ne morate, da prouzrokujete patnju drugih, dragih i manje dragih osoba. Sebi međutim, sasvim sigurno, nanosite štetu.

Ne, nos, vam neće porasti, kako su vas plašili u detinjstvu, ali će se u vašem organizmu dogoditi (inače bespotrebni) procesi koji vam, posebno ako laganje postane navika, mogu ugroziti zdravlje.

Kada slažete, mozak odmah postaje preopterećen. U telu se oslobađa hormon kortizol, a neposredno potom zone odgovorne za pamćenje pokušavaju da zadrže sve informacije o istini, izrečenoj laži i detaljima na osnovu kojih se one razlikuju. Ukoliko u ovom periodu treba da donesete i neku odluku, situacija postaje još komplikovanija. Nastali pritisak se najčešće ispoljava kao bes, što sve zajedno traje desetak minuta.

Posle prethodnih, neposrednih reakcija, ako je laž značajnija, sledi nelagodnost i zabrinutost, kako za posledice, tako i za mogućnost da se istina otkrije. Pojedinci počinju da se ponašaju neadekvatno – postaju neobično ljubazni prema osobi koju su slagali ili je, suprotno, preterano okrivljuju za izvesne postupke, opravdavajući tako pred sobom laž kao neophodnu.

Šta se dešava sutradan? Patološki lažovi (oni kod kojih je laganje trajna navika ili prisilno ponašanje) najčešće će početi da veruju da je laž koju su izrekli istina. Drugi, mnogobrojniji, osećaće krivicu, izbegavaće da vide osobu koju su slagali ili da govore sa njom na određene teme. Kod osetljivijih se mogu pojaviti kratkotrajne nesanice, rast pritiska, glavobolja, grčevi u stomaku  i slični problemi.

Sve napred navedene reakcije i osećanja zapravo su stres, koji ima negativno dejstvo na zdravlje. Što je laganje češće, problemi se akumuliraju i postaju brojniji, sa različitim mentalnim i fizičkim manifestacijama, u zavisnosti od zdravstvenog stanja organizma.

Lažite samo ako morate, a vi dobro znate…

Kako prestati sa lažima i sačuvati mentalnu energiju za neke bolje stvari? Ponekad to nije jednostavno, ako je laž već postala rutina.

Donesite odluku, uložite svestan napor da promenite ponašanje, razmislite i zastanite pre nego što odgovorite na neko pitanje – možete li da ne kažete istinu, ali ni laž? Provodite vreme sa ljudima koji cene i žele istinu, na kraju, mislite o svom zdravlju…

Pokušajte da ne lažete, čak i kada znate da lažu “svi drugi”. Ne tražite izgovore da to nije patološka laž, ni manipulativna, da je čak bila korisna…

Sitne laži jesu deo miljea svakodnevnih društvenih odnosa, one ponekad pomažu da se izvučemo iz neprijatnih situacija ili zaštitimo druge. Postoje okolnosti u kojima zaista ne treba reći istinu ili punu istinu u lice. Vi svakako dobro znate koje…

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.