Beograđanin na putu oko sveta: Za sada u mirnoj luci - Le Sabl d'Olon / foto: Bojan Aleksić
Beograđanin na putu oko sveta: Za sada u mirnoj luci - Le Sabl d'Olon / foto: Bojan Aleksić
Naslovna » Blog » Daedalus Adventure » Beograđanin na putu oko sveta katamaranom: Kako vetar duva!

Beograđanin na putu oko sveta katamaranom: Kako vetar duva!

Beograđanin Bojan Aleksić uskoro kreće na put oko sveta katamaranom i ako uspe u svojoj nameri (sa prijateljem iz Herceg Novog, Damjanom Vukićevićem) biće prvi i jedini Beograđanin i Srbin koji je oplovio svet katamaranom!

Čuveni Beograđani Kojadinovići kao i Dušan Lazarević i Maja Đorđević plovili su svetom na jedrenjacima, Uroš Jegdić je obišao Evropu sa rancem na leđima, a Dušan Kuzmanov je prešao 16.000 kilometara po Americi – biciklom.

Profesorka književnosti Snežana Radojičić na put oko sveta krenula je biciklom i za sada prešla više od 30.000 kilometara. Da li ste čuli za Beograđanina Marka Pantovića koji je obišao svet radeći po hotelima?…

Trebalo bi da pomenemo i Novaka Đokovića i druge Beograđane koji su, baveći se sportom i drugim zanimanjima, takođe više puta obišli svet. Naravno, ima još primera poznatih i nepoznatih široj javnosti…

A sada, leta 2017. godine…

Beograđanin Bojan Aleksić i Hercegnovljanin Damjan Vukićević polaze na (skoro) nemoguću misiji: na katamaranu “Daedalus Adventure” pokušaće da preplove Sredozemno more, Atlantski okean čak tri puta, Tihi i Indijski okean; ploviće oko Rta dobre nade, po Karibima – kako vetar duva!

Nastaviće tradiciju Milorada Rajčevića – prvog Srbina, svetskog putnika!

Sve počinje u francuskoj luci Le Sabl d’Olon. I već na prvom koraku „Deadalus Adventure“ naći će se na ispitu jer ga čeka plovidba preko Biskajskog zaliva, poznatog po lošem vremenu, jakim olujama i ekstremno visokim talasima.

Prva etapa je oko Pirinejskog poluostrva. Planiraju da svrate do Lisabona, Gibraltara, Valensije, Ibice, Majorke, Barselone, San Tropea, Korzike, Rima.

Svečani ispraćaj biće u Herceg Novom, odakle počinje druga etapa po Sredozemnom moru (grčka ostrva, Atina, Malta) i nastavak avanture…

Put oko sveta – put po galaksijama…

Na portalu Dan u Beogradu ekskluzivno ćemo pratiti put ove dvojice moreplovaca koji su – hrabri ili ludi?
– Radoznali! A to je obično kombinacija ludosti i hrabrosti. Polazimo na put oko sveta da bi doživeli nešto novo. Potrebna je određena doza ludila da izađete iz komfora i sigurnosti. Potrebna je doza hrabrosti da zaplovite u avanturu gde se greške nekad plaćaju i životom – kaže Bojan.

Zašto baš na katamaranu?
– Baš smo bili u dilemi! Mnogi tvrde da je za ovakvo putovanje katamaran pogrešan, ali sa druge strane pruža neuporedivo veći komfor. Hmmm, komfor na štetu sigurnosti… Da li je ovo pravi izbor, pokazaće vreme… Okeani su ispred nas!

Kako ste se odlučili za ime katamarana?
– Postojala je jedrilica koja se tako zvala – “Daedalus Adventure”. Katamaran je njen naslednik. A originalno ime je preuzeto iz jedne SF serije. Tako se zvao jedan svemirski brod koji je umesto po okeanima plovio po galaksijama. Kad završimo sa ovom plovidbom oko sveta, eto nas u svemiru…

Beograđanin na putu oko sveta: Daedalus Adventure (levo) / foto: Bojan Aleksić
Beograđanin na putu oko sveta: Daedalus Adventure (levo) / foto: Bojan Aleksić

Koliko dugo su trajale pripreme?
– Plan je veoma star, više od 15 godina. Pripremali smo se samo nekoliko meseci.

Kako ste isplanirali put?
– Ruta je prevljena po smeru u kom duvaju vetrovi. Upravo uz pomoć vetrova planiramo da pređemo oko 37.500 nautičkih milja. Za to vreme, posetićemo mnoge destinacije o kojima smo dugo maštali. Mada, plan će se menjati u zavisnosti od vremenskih uslova. Neku luku ćemo morati da preskočimo, dok ćemo uploviti u neke koje nisu na spisku.

Preplovićete Atlantik tri puta. Zar nije dovoljna avantura jednom?
– Neki avanturisti maštaju da ga prepove jednom u životu ali nama je takva ruta. Kažu da se Srbi ljube tri puta jer je jednom jedan mladić video lepu devojku i poljubio je tri puta. Kad su ga pitali zašto baš tri puta rekao je da je takav običaj (jer ništa bolje nije mogao da smisli). Eto, iz ljubavi prema okeanu rešili smo da ga pređemo tri puta – jer je takav običaj. Videćemo da li će Atlantik da nam uzvrati ljubav.

Kakve prepreke očekujete?
– Prepreke… Pa, slobodno mogu da kažem da je svaki dan nova prepreka. Što više dana prolazi, to će biti manje prepreka pred nama. A sad ozbiljno: jedna od najvećih prepreka je administracija! Biće i tehničkih problema, problema sa vremenom, hranom. Sve ono što može da zadesi čoveka ako nije dobro pripremljen. Nadam se da smo na sve mislili!

Da li se više plašite čoveka ili prirode?
– Čovek može da bude problem, ali ako budemo oprezni izbeći ćemo svaki mogući konflikt. Kako kažu: ne diraj đavola. Slično je i sa prirodom. Ako poštujemo pravila prirode – sve će biti u redu. Ali, na prirodu ne možemo da utičemo za razliku od čoveka. Probaćemo da rešimo sve probleme u zavisnosti od toga kakva situacija je pred nama.

Da li očekujete u nekim lukama svečani doček, tj. da li će širom sveta znati za vaš podvig?
– Za naš put zna malo ljudi. Pokrenućemo uskoro sajt, YouTube kanal, Instagram profil i naloge na drugim društvenim mrežama pa će zainteresovani moći da saznaju sve iz prve ruke. Ne očekujemo nikakve dočeke ni u jednoj od luka u kojima planiramo da pristanemo.

Beograđanin na putu oko sveta: I Vilson će da plovi / foto: Bojan Aleksić
Beograđanin na putu oko sveta: I Vilson će da plovi / foto: Bojan Aleksić

Niste baš sami na katamaranu?
– Ne, poveli smo.. preciznije – poneli smo i Vilsona! (Vilson je čuvena lopta iz filma “Izgnanik” (Cast Away, 2000) – prim. DuB)

Ako sve bude u redu, kada očekujete povratak?
– Uh, o tome ne smem ni da pomislim. Plan je da se vratimo za dve, tri godine. Videćemo kako nas vetar nosi. Trenutno smo u Francuskoj jer još nisu gotove završne pripreme na katamaranu. Već kasnimo sa planiranim polaskom nekoliko dana.

Da li ćete se vratiti vi ili će to biti neki drugi ljudi?
– To je dobro pitanje… na koje nemam odgovor. Pitaćemo ljude koji nas poznaju – kad se budemo vratili.

Na ovim stranicama pratićemo pustolovine Beograđanina Bojana Aleksića i Damjana Vukićevića uz pregršt fotografija i video materijala. Neka počne – “Daedalus Adventure”!

Početak putovanja

Daedalus Adventure - mapa

2 komentari

  1. Kumara cuvaj se, a i ti Zveki!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.