Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Jednostavno: Lubenica
Lubenice na pijacama - svuda oko nas
Lubenice na pijacama - svuda oko nas

Jednostavno: Lubenica

Ako poslušamo savet da je voće i povrće najbolje konzumirati u sezoni kada je na našim prostorima na prirodan način sazrelo, lubenica je glavna zvezda sredine avgusta.

Da je lubenica povrće, a ne voće, naučili smo, ali to nismo spremni da prihvatimo – upravo zbog njene slasti i ukusa koji je sasvim dovoljan. Ukoliko, ipak, poželite da je pomešate sa drugim namirnicama, idealna je, a neke neobične kombinacije možete da probate ovog avgusta. Na našem tržištu lubenice su se pojavile poslednjih godina u brojnim varijetetima – sa i bez semena, narandžaste, žute, praktične mini lubenice… što olakšava eksperimentisanje.

Stavite, na primer, komade lubenice u blender i pripremite smuti. Dodajte kockice leda i sastojke po želji – veoma brzo ćete u organizmu nadoknaditi elektrolite izgubljene znojenjem.

Napravite salatu od komaduća lubenice, listova zelenog povrća koje se može jesti sveže, nane, mocarele ili nekog sličnog sira… i začinite je balzamiko sirćetom.

Servirajte lubenicu uz meso, humus, dodajte je na kraju na sendvič ili picu koju sami pripremate…

Isecite lubenicu bez semena na štapiće, stavite ih u čaše na sto. Ponudite ukućanima ili gostima tokom obroka da sami kombinuju, i posluže se kada požele.

Tanke kriške lubenice pečene na roštilju, prethodno prelivene medom i čili sosom, sa začinima i belim lukom, specijalitet su tajlandske kuhinje.

Poslastice sa lubenicom uvek mogu da budu više od voćne salate. Lubenica se može, na primer, kombinovati sa sladoledom, neutralnim krem sirom i komadićima keksa kako bi se dobilo ukusni milk-šejk.

Ispecite crne semenke lubenice u rerni – postupak traje 15-20 minuta, a ako ih malo posolite (blago poprskate posoljenom vodom) biće još ukusnije. Lubenica, uostalom, pripada porodici tikvi, pa su semenke slične onima od bundeve…

Potražite i druge recepte na internetu. Mi smo tu samo da vam skrenemo pažnju, i podsetimo da su blagotvorna dejstva lubenice odavno dokazana. Bez ulaženja u detalje, da navedemo samo neka.

Lubenica sadrži veliku količinu vitamina, minerala i antioksidanata, uz nizak sadržaj kalorija i više od 90% vode, zbog čega je odlična za regulisanje telesne težine, varenja, prevenciju dijabetesa, astme, bolesti srca, karcinoma… Sastojci lubenice pomažu zdravlju kože, kose, mišića…

Za lepši i svežiji avgustovski dan u Beogradu, dakle, posvetite više pažnje lubenici. Prilike za zanimljive kombinacije su neograničene, a kako god da je unesete u organizam – ona će vam činiti samo dobro.

(danubeogradu.rs)