Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Na kupanje – u šumu!
Kupanje šumom, tako jednostavno...
Kupanje Å¡umom, tako jednostavno...

Na kupanje – u šumu!

„Kupanje šumom“, forest bathing, shinrin-yoku … da vidimo kakva je aktivnost u pitanju, koliko je korisna i možemo li je praktikovati u Beogradu.

Kada na sajtu Svetskog ekonomskog foruma (organizaciju poznajemo po čuvenim godišnjim skupovima eksperata u Davosu) potražite rešenja koja u zdravstvenoj zaštiti stanovništva primenjuje Japan, pronaći ćete – shinrin-yoku – naučno dokazano korisnu praksu „kupanja šumom“.

Shinrin-yoku je termin koji je nastao pre tačno 35 godina, kada je vlada Japana odlučila da u nacionalni program poboljšanja javnog zdravlja, prevencije i lečenja uvede baš to što on u bukvalnom prevodu znači – „kupanje šumom“, odnosno opisno „upijanje atmosfere koja vlada u šumi“. Sjedinjenje sa prirodnim okruženjem kao ideja i motiv u ovoj zemlji traje vekovima – od tekstova zen mudraca do porodičnog piknika savremenih Japanaca pod trešnjama u cvetu, pa je državna strategija rado prihvaćena.

I naučnici su radili svoje, tako da danas imamo saznanja koja blagodeti „kupanja šumom“ potkrepljuju dokazima.

„Kupanje šumom“ je samo – „kupanje“

Pre nego što nalaze stručnjaka iznesemo, da vas upozorimo – „kupanje šumom“ ne podrazumeva bilo kakvu aktivnost. Nema planinarenja, brzog hodanja, brojanja udisaja i izdisaja, koraka, otkucaja srca… nema Google Play aplikacija, istezanja, zagrevanja…

Jednostavno sedite na klupu, kamen, oboreno stablo… ili sasvim lagano i opušteno šetajte…

Naučnici su dokazali da je „kupanje šumom“ eko-terapija koja snižava krvni pritisak i puls, smanjuje nivo hormona stresa, jača imuni sistem i poboljšava ukupno zdravstveno stanje.

Vazduh u šumi nije samo svežiji – udisanje fitonicida koji se u njemu nalaze povećava otpornost organizma. (Fitonicidi su molekuli esencijalnih ulja koje proizvodi drveće da bi sebe zaštitilo od štetočina i bolesti).

Sposobnost tela da uništava viruse i ćelije tumora posle boravka u šumi naglo raste i traje danima, što je dokazano u laboratorijama.

Opuštanje, oslobađanje od depresije, agresivnosti, besa… takođe se beleži. I ono se zadržava dovoljno dugo da se svakodnevni problemi posmatraju iz sasvim drugog ugla.

Nije fraza – čovek jeste deo prirode i to će uvek ostati. Nervni sistem, pluća, krvotok… deo su života na planeti i funkcionišu po pravilima prirode. Koliko god se družili sa mašinama – šume su nam „po poreklu“ bliže. Kvalitet šume, udaljenost od izvora zagađenja i raznovrsnost biljnog sveta svakako doprinosi snazi pozitivnih efekata, ali i boravak i većem parku koristi.

Od 2004. do 2012. godine vlada Japana potrošila je oko četiri miliona dolara za istraživanja fizioloških i psiholoških efekata „kupanja šumom“, na osnovu kojih je definisala čak 48 vrsta terapija. Iskustva su prihvatili i ljubitelji prirode iz mnogih zemalja, posebno mladi i stanovnici gradova, koji osnivaju udruženja za redovne zajedničke odlaske na „šumska kupanja“. U nastajanju je nova oblast pomoćnog lečenja – šumska medicina, a tretmani se uvode kao obavezni u spa i velnes centre.

***

Sve napisano nije daleko od iskustva koje i sami poznajemo. Pitanje je samo – zbog čega „kupanje šumom“ ne primenjujemo češće.

Možda ovaj tekst pomogne da steknete jednu korisnu naviku, ili da bar ponekad, umesto ulične gužve ili dosade, politike, centralnog grejanja, betona, ekrana… izaberete neku od beogradskih šuma. Ili parkova.

Ima ih sasvim dovoljno.

(danubeogradu.rs)

loading...

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.