Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Efekat noja – prepoznajte ga, za početak
Nojevi u panici ne zabijaju glavu u pesak, a vi?
Nojevi u panici ne zabijaju glavu u pesak, a vi?

Efekat noja – prepoznajte ga, za početak

Verovatno pretpostavljate šta može da se krije iza pojave u psihologiji nazvane – „efekat noja“. U pitanju je „zabijanje glave u pesak“, odnosno ignorisanje nepovoljnih okolnosti, događaja, rizičnih situacija… što neće učiniti da one nestanu.

Sam termin, recimo i to, nema naučno uporište. U prirodi, nojevi izloženi opasnosti beže ili se bore. Sa glavom u rupi mogu se videti samo kad proveravaju stanje u gnezdu, koje prave u zemlji.

Pređimo na nas.

Potrebno je da „efekat noja“ kod sebe prepoznate, kako ne biste došli u neugodnu situaciju. Ako ga identifikujete ranije, i prihvatite informacije koje vam ne idu u prilog, njihove posledice će biti manje. Možda situaciju i nećete moći da rešite u svoju korist, ali ćete je bar bolje upoznati i biti pripremljeni.

Iako je „efekat noja“ široko primenljiva fraza u kognitivnoj psihologiji, i može se objasniti selektivnom pažnjom, u praksi se ona najčešće koristi za finansijske probleme o kojima „ne želite da znate“. Još je nekoliko popularnih situacija na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Ne „zabijajte glavu u pesak“ kada je potrebno da pratite ispunjavanje poslovnih zadataka koje ste preuzeli. Odlaganje „preseka stanja“ suočiće vas sa velikim pritiskom, nagomilanim obavezama, vremenskim škripcem…

Kontrolišite zdravlje ukoliko se osećate loše, ili ste pod pod terapijom lekovima. To što se dešava u vašem organizmu je veoma važno i strah od negativnih rezultata neće učiniti da problem nestane.

Suočite se sa računima za struju, benzin, sa stanjem na kreditnim karticama…

Prepoznajte ljude sa kojima ste u „nezdravim“ odnosima, ličnim, profesionalnim, slučajnim, nametnutim…  Mnogi problemi na površini imaju komplikovanu strukturu i uzroke u osnovi, i tek ako se otkriju rešavanje može da počne.

Događa se da „efekat noja“ lako primetite kod drugih, ali ne i kod sebe. Razmislite o tome.

***

„Zabijanje glave u pesak“ je veoma česta odlika ljudskog ponašanja. Pa ipak, neke osobe su sklonije da je praktikuju od drugih, a postoje i oni koji je uporno koriste kao vid samoregulacije i zaštite od stresa, anksioznosti, negativnih emocija… Iako se, ovako objašnjen, može protumačiti kao prihvatljiv i koristan, „efekat noja“ ne bi trebalo da postane navika. Čak i ukoliko želite da nastavite da bežite od suočavanja sa stvarnošću, dobro će biti da primetite i bolje upoznate tu svoju osobinu.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.