Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kako ostati motivisan
Izazov je ostati motivisan
Izazov je ostati motivisan

Kako ostati motivisan

Ako vam početne motivacije ne nedostaje, a nadamo se da je tako, sigurno znate da je najveći izazov u stizanju do bilo kog cilja – ostati motivisan.

Svedoci smo da motivacija jednostavno nastaje, održava se izvesno kraće ili duže vreme i zatim iščezava, a zajedno sa njom i odluke o promeni načina života, rada, ishrane, provođenja slobodnog vremena… Nemotivisani za istrajavanje na planiranom putu, vraćamo se na početak razočarani u sebe i/ili druge, što može da prouzrokuje odustajanje od zdravog životnog stila, pa čak i narušavanje mentalnog zdravlja na duži rok.

Kako pobediti sveprisutni problem gubitka motivacije, koji čini da se osećamo tako slabo i loše?

Stručnjaci savetuju da se, najpre, upoznate sa uzrokom.

Fiziološka istraživanja pokazuju da je ono što vas „vraća unazad“ – stres. Čim se nađete pod stresom, u mozgu se pokreću zacrtane „trase“ navika, koje pobeđuju novouspostavljene „puteve“, i vi „bežite“ u staro, dobro poznato, „bezbedno“ ponašanje.

Potrebno je, dakle, obračunati se sa stresom, osnosno obezbediti sebi dodatne izvore zadovoljstva povezane sa planiranim ciljevima. Ali ne bilo kakve.

Površna zadovoljstva mogu da pomognu i u redu je pribegavati im povremeno, ali ona neće doneti trajno olakšanje. Promena vašeg ponašanja, na primer, dovodi do toga da izgledate (drugima!) lepše, činite dobro, priuštite sebi i potomcima više, budete spremniji za napornije obaveze… a sve u zavisnosti od postavljenog cilja.

Suštinsko zadovoljstvo je, tvrde naučnici koji se ovim problemom bave – nešto sasvim drugo. Prouzrokovano je prepoznavanjem da je promena zaista bitna za vas, za vaš život. Lično pronalaženje smisla u zacrtanom cilju manifestuje se čak i povećanom aktivnošću izvesnih centara za nagrađivanje u mozgu, i novi obrasci ponašanja dobijaju na snazi.

Sve počinje sa vama, dakle, vi ste bitni. Obratite pažnju na sebe.

Na samom startu prihvatite da ne možete sve odraditi perfektno svakog dana – i odbacite dnevni neuspeh kao razlog za zabrinutost.

Odredite, takođe na početku, stvari koje možete da kontrolišete i one koje ne možete. Tako ćete realnije gledati na svoje ciljeve i nastojanja.

Šire ciljeve podelite na specifične korake i realno sagledajte koliko, gde, kada, kako i koji doprinose.

Eliminišite „prazna obećanja sebi“ odnosno ono što je neostvarivo. Upravo to vas najviše demotiviše.

Kad se umorite, vratite se korak unazad i preslišajte se šta je značenja, šta su ciljevi… Proces ostvarenja cilja ide korak po korak, a ostati motivisan je preduslov koji zavisi samo od vas. Smisao promena u vašem ponašanju nema veze sa žrtvovanjem, sa davanjem, sa osećanjem obaveze, sa idejom da će ljudi misliti da ste dobra, vitka, lepa, uspešna… osoba.

***

Gubitak motivacije je ogroman izazov, koji kao posledice može da ima odustajanje od važnih ciljeva, razočaranost, neverovanje u smisao ličnih odluka, udaljavanje od želja, propuštanje mogućnosti… Borite se, zato, da se „dobro osećate u svojoj koži“ i planirane promene činite zvog dubljeg smisla i svrhe koju imaju baš za vas.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.