Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Vodite li dnevnik?
Zapišite dileme i osećanja u dnevnik
Zapišite dileme i osećanja u dnevnik

Vodite li dnevnik?

Poslednjih godina, vodeći svetski univerziteti savetuju nam da pišemo dnevnik. Prema njihovim istraživanjima, to je dobro za mentalno zdravlje, a imaju i preporuke kako dnevnik treba voditi.

Termin „journaling“, sve šire prisutan, podrazumeva sledeće – jednostavno beleženje svojih misli i osećanja. Cilj je da ih što bolje razumemo i tako steknemo lični „alat“ za bolju kontrolu emocija u situacijama svakodnevnog povišenog stresa, anksioznosti, bezvoljnosti…

Vođenje dnevnika pomaže da se pravilno postave prioriteti i da, ukoliko na drugi način nismo uspeli, sagledamo šta nam je važnije, a šta manje bitno. Ako imamo simptome narušenog zdravlja – fizičkog ili psihičkog, dnevnik omogućava njihovo realno praćenje, odnosno da li se kada javljaju, pogoršavaju, koliko dugo traju…

U dnevniku ne beležimo samo negativne i pozitivne misli, nego i ponašanja, i postajemo ih svesni.  Na stranama dnevnika bolje se vide uzroci, i posledice. Dnevnik nam, potom, obezbeđuje materijal za planiranje kako, gde i kada delovati. Plan za razrešenje konflikata i spornih situacija može da se napravi na posebnim stranama, a zatim u dvevniku prati njegova realizacija.

Stručnjaci koji predlažu vođenje dnevnika ne propuštaju da naglase da se treba pridržavati i drugih pozitivnih životnih stilova. Zdravu ishranu, vežbanje, dovoljno sna i borbu protiv štetnih navika takođe možemo beležiti u dnevniku.

Pisanje dnevnika poboljšava kapacitet izražavanja uopšte, podstiče kreativnost, čuva i neguje pamćenje.

Kako voditi dnevnik

Pokušajte da pišete svaki dan, na papiru ili kompjuteru. Dovoljno je izdvojiti i desetak minuta za kratke zabeleške.

Pisanje treba da bude što jednostavnije. Pišite sve što osećate, bez posebnog reda, strukture, ili poštovanja gramatičkih pravila. Pošto ćete dnevnik samo vi čitati, nema potrebe da ga prilagođavate bilo kome.

Obavezno zabeležite datum i vreme pisanja.

Sami ćete pronaći mesto gde vaš dnevnik može da ostane sakriven od očiju drugih, a ako je to teško, vođenje dnevnika na računaru i zaključavanje fajlova šifrom najbolje je rešenje.

Možete da pišete nekoliko puta dnevno, svakog dana u isto vreme, ili kako god želite, a najviše će vam prijati da napravite beleške kad vam se čini da ste „u potpunom haosu“ i kad je potrebno da misli na neki način uredite.

Ako vam se učini da na kraju dana nemate šta da zapišete, zatvorite oči i podsetite se šta se sve dešavalo… Postavite sebi pitanja kako ste se osećali…

Možete da uvedete i rutinu da dnevnik pišete uz šolju čaja, na primer…

***

Vođenje dnevnika još jedna je od onih aktivnosti za koje je potrebna lična disciplina, kontrola svog vremena, posvećenost sebi…

Pisanje dnevnika neophodno je doživeti kao relaksaciju, oslobađanje od negativnih misli i osećanja. Bez mnogo planiranja i razmišljanja, možete već danas da počnete.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.