Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Predlog za rekreaciju u 2019: Orijentiring
Kompas je obavezan za orijentiring, kao poseban uređaj ili na mobilnom telefonu
Kompas je obavezan za orijentiring, kao poseban uređaj ili na mobilnom telefonu

Predlog za rekreaciju u 2019: Orijentiring

Sport o kojem smo malo pisali na stranama našeg portala je orijentiring – ispravljamo grešku i predlažemo da naučite više od ovoj takmičarskoj disciplini, koja se može upražnjavati i kao lep hobi.

Orijentiring savez Srbije je krovna organizacija za ozbiljnije angažovanje. Uvidom u njihov kalendar zaključujemo da smo temu odabrali u pravom trenutku. Dvomesečna novembarsko-decembarska pauza se uskoro završava i tradicionalne zimske trke počinju sredinom januara. Iako je orijentiring, uglavnom, sport lepog vremena, ljubitelji izazova praktikuju ga, takođe, tokom jeseni i zime, i sa zadovoljstvom učestvuju u trkama na stazama Košutnjaka, Fruške gore, kragujevačkih Šumarica…

Šta je orijentiring

Takmičari u orijentiringu, bilo da se ovom disciplinom bave organizovano u klubovima, ili rekreativno, imaju zadatak da uz pomoć iscrtane karte, i kompasa, pronađu kontrolne tačke u prirodi propisanim redosledom. Pobednik je pojedinac ili ekipa koja najbrže stigne do cilja, pa se tako praktikuje trčanje, a sama takmičenja nazivaju trke.

Detaljne karte neophodne za orijentiring izrađuju, po međunarodnim standardima i sa jedinstvenim simbolima, stručnjaci, koji su samo za Beograd napravili više od 30 karata. Gotovo sve srpske planinske turističke destinacije imaju svoje karte, u „krupnoj“ razmeri od 1:5000 do 1:15000.

Orijentiring možete probati u sopstvenoj organizaciji i sa pripadajućim improvizacijama, u društvu porodice i prijatelja. Pokušajte da sami postavite stazu, najpre jednostavnu, a kasnije i složeniju. Između dve kontrolne tačke trebalo bi da ima više alternativnih puteva, što učesnike dovodi u dilemu i predstavlja pravu draž orijentacije u prirodi.

Pošto je za orijentiring u ličnoj varijanti potrebno nešto više osoba – oni koji stazu postavljaju, naravno, neće učestvovati, predlažemo da se ipak priključite nekom od klubova i probate „pravi“ orijentiring. Beogradski klubovi u članstvo primaju različite uzrasne kategorije – od osnovaca (10 godina naviše) do seniora (starijih od 65 godina).

Osobe koje se bave radom sa novim članovima daće vam najbolje savete kada, gde i kako početi, u skladu sa vašom fizičkom pripremljenošću.

Koristi orijentiringa

Orijentiring je, pretpostavljate, dobar za zdravlje, fičičko i mentalno. Boravak u prirodi u specifičnim uslovima takmičenja jača telo i duh, lični ili kolektivni, podstiče upornost, veštinu, spretnost, snalažljivost, izdržljivost. Staze su takve da najčešće zahtevaju kombinaciju hodanja, trčanja, penjanja, a donošenje dobrih odluka pod pritiskom, kao i u drugim sličnim sportovima, jača samopuzdanje.

Zaljubljenici u orijentiring praktikuju ga na novim terenima, putuju čak i u druge zemlje na takmičenja, oprobavaju se u noćnim trkama, štafetnim trkama, trkama na skijama…

Sve u svemu, interesantan sport, o kojem vredi razmisliti… (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković