Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Obojite prostor umirujućim bojama
Za više spokoja, prostor u plavom
Za više spokoja, prostor u plavom

Obojite prostor umirujućim bojama

Za samo nekoliko desetina minuta, i malo truda, uspećete da prostor u kojem boravite pretvorite u oazu mira i opuštanja.

Mnogo puta smo čuli savete vezane za značenje koje pojedine boje imaju, ali kao da nismo spremni da ih se pridržavamo. Pokušajte da ih primenite i svakako ćete osetiti razliku.

Najpre pogledajte kritički prostor oko sebe. Da li vas je ponela želja da zidove obojite, jedno vreme veoma „in“, jarkim bojama? Ako je tako, ne možete ih odmah promeniti, ali razmislite. Možda vreme kada ste planirali krečenje i nije tako daleko. Nemojte da ponovite grešku. Vaš dom treba da vam pruži relaksaciju i utočište od spoljnih intenzivnih stimulusa – pa je najbolje da, posebno ako imate stresan posao ili druge probleme, izabrati neutralne tonove.

Posmatrate, dakle, svoj stan…

Stručnjaci se slažu da sasvim određenim bojama podstičete, na psihičkom nivou, emocije i kognitivne sposobnosti. Mnogo jarko crvene, na primer, može kod osetljivih osoba da izazove i anksioznost. Dokazana saznanja o efektu boja na organizam podloga su za jednu vrstu, sve traženije, terapije – hromoterapijom se kod pacijenata izazivaju unapred planirani pozitivni doživljaji i reakcije, odnosno poboljšava mentalno zdravlje.

Konkretan savet za umirenje je izbor nijansi plave i zelene. Ako ne možete odmah da menjate boju zidova i nameštaja – unesite detalje, prekrivače, prostirke, pribor za jelo, lampu… odnosno uklonite ih ako su u suviše intenzivnim bojama. Mešavina veoma svetle plave i svetlozelene (zamislite nijansu vode mora, okeana…) daje najbolje rezultate kod većine ljudi. Neka vas ne brine što su to boje na „hladnijem“ delu spektra, kraćih talasnih dužina – imajte u vidu njihove, što nežnije, nijanse. Svi tonovi koji asociraju na nebo i biljni svet takođe smiruju. Dokazano je da ove boje prijaju oku, i moždanim aktivnostima.

I druge nežne neutralne boje možete da uzmete u obzir – boju šampanjca i jedva primetnu roze, koje stvaraju osećaj sigurnosti. Ukoliko naginju ka veoma svetloj narandžastoj, dodaćete i utisak topline.

Sive, potpuno neutralne nijanse, imaju efekat ako im se kao detalj doda druga boja, na minimalnom površini.

Boje koje bi trebalo da uklonite iz stana, ako želite relaksaciju, su zasićene primarne boje koje podižu nivo energije, ali i povećavaju količinu stresa. Intenzivna crvena, žuta i narandžasta podstiču na akciju, a vi ste u zatvorenom prostoru i želite odmor i mir…

***

Izbor boja u stanu jeste stvar ličnog ukusa i želje da vaš dom izgleda upravo tako. Imajte u vidu, ipak, naučno dokazanu činjenicu da boje na različite načine utiču na raspoloženje i da, planirali to ili ne, konstantno kod sebe podstičete određene emocije, ne uvek željene.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.