Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Hranite li zdravo svoj mozak?
Birajte hranu - da bi mozak bio jači
Birajte hranu - da bi mozak bio jači

Hranite li zdravo svoj mozak?

Mozak je u centru pažnje – Alchajmerova bolest, demencija i drugi problemi vezani za opadanje kognitivnih sposobnosti, pretnja su koja se nadvila nad čovečanstvom. Ili nas samo plaše sa strana novina i časopisa, ekrana televizora, računara, mobilnih uređaja, sa namerom da se ponašamo odgovornije…

Životni vek se u većini zemalja jeste produžio, pa je porasla učestalost bolesti vezanih za starost, ali podaci, ako je verovati, pokazuju da od navedenih problema pate i osobe u srednjim godinama. Alchajmerova bolest postala je tema knjiga i filmova, podeljena je na stadijume sa prvim znakovima već u mladosti, naučnici užurbano timski istražuju kako se demencija može sprečiti i lečiti…

I dok veliki broj nejasnoća i dalje postoji, jedno je sigurno – dobar deo preventive svodi se na unošenje supstanci koje, sasvim sigurno, blagotvorno utiču na zdravlje mozga.

Osnovni i najbolji izvor elemenata, neophodnih da bi mozak pravilno funkcionisao, je hrana.

Predlažemo, zato, da ne budete nemarni. Ne odlažite promenu navika u ishrani koja će mozak – vaš vitalni i pomalo zapostavljeni organ – osvežiti.

Hrana za mozak

Namirnice koje smo uvrstili u spisak odlično poznajete, one nisu skupe, ni ekskluzivne. Važno je da znate da im je zajednička osobina podrška koju pružaju vašem pamćenju, koncentraciji, pažnji i svim drugim moždanim aktivnostima.

Celo zrno žitarica. Imajte u vidu izbor hleba u prodavnici, testeninu ili kašu, pirinač – ukoliko je od celog zrna dodaće mozgu energiju u vidu glukoze koja se sporo i dugo oslobađa u krvotok.

Masne ribe. Sigurno ste čuli za esencijalne masne kiseline koje telo ne proizvodi, pa se moraju uneti hranom. Omega 3 masne kiseline su najbolje jer su u obliku koji organizam lako koristi, a nalaze se u masnim ribama. Izaberite skušu, losos, haringu… ili običnu sardinu.

Paradajz pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, a to su oni elementi odgovorni za oštećenje ćelija, posebno ćelija mozga. Kuvani paradajz je po sastavu još bolji od sirovog, pa je sok od paradajza odlična podrška vašem zdravlju.

Borovnice možete najpre pronaći u sokovima – uzmite, naravno, one bez dodatog šećera.

Jaja. Izvor vitamina B6, B12 i folne kiseline, koji snižavaju nivo opasnog homocisteina u krvi, su jaja. Homocistein je, pokazalo se, u velikoj meri odgovoran za moždani udar i probleme sa pamćenjem.

Seme bundeve je bogato cinkom – mineralom za koji je u novije vreme dokazano da poboljšava osnovne moždane funkcije. Pored cinka, bundevino seme je bogato magnetijumom i B vitaminima, koji utiču na smanjenje stresa.

Orasi su prirodan izvor vitamina E, koji sprečava opadanje kognitivnih funkcija u starosti.

Brokoli ćete uzimati zbog vitamina K, koji je odličan za mozak i dobro pamćenje.

***

Spisak je tu – preostaje samo da napravite salatu, pripremite jelo, grickate semenke… i učinite ono što sigurno možete, za bolju mentalnu kondiciju i zdravlje.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković