Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kad vas dotakne egzitencijalna kriza
Egzistencijalna kriza može da se dogodi svakom
Egzistencijalna kriza može da se dogodi svakom

Kad vas dotakne egzitencijalna kriza

Egzistencijalna kriza je termin koji ne treba slobodno koristiti i tumačiti. Njegovo značenje je jasno, a rešenje postoji.

Egzistencijalna kriza nastaje kad razmišljate o svrsi i cilju života i, ne videći je, počinjete da se osećate loše. Već kod prvih znakova ove pojave, potrebno je reagovati pravilno i povratiti motivaciju, želju za manjim i većim zadovoljstvima, volju da se u nekom poslu uspe, nameru da se usreće drugi… Krizu, dakle, ne treba „hraniti“ lošim mislima i dozvoliti joj da se razvija.

Egzistencijalna kriza može vas pogoditi u svakom uzrastu. Okidač obično nije svakodnevni stres i pitanja o smislu koja normalno, s vemena na vreme, postavljamo. Stručnjaci smatraju da postoji nekoliko uzroka za nastanak krize, koji se, pre svega, svode na sledeće – dugotrajno tinjajuće osećanje društvene i lične neispunjenosti i neostvarenosti, snažno osećanje krivice, navika potiskivanja emocija, gubitak voljene osobe, lična bolest koja može da ima loš ishod…

Simptomi koji ukazuju da kriza nastaje su anksioznost, umor, glavobolje… kako se vidi, slični sa simptomima drugih psihičkih ili organskih poremećaja. Ono što ih izdvaja je – osećanje besmislenosti, beznađa, gubljenje interesovanja za uobičajene aktivnosti, tuga, uznemirenost bez konkretnog povoda. Pojedinci suočeni sa krizom i strahom počinju intenzivno da razmiljaju o životu posle smrti, sumnjivim ritualima, čak i okultnim učenjima.

Delujte na vreme

Ukoliko ste se prepoznali u prethodnim navodima, učinite sve što možete da pomognete sebi (i osobama oko vas).

U početnoj fazi, preuzmite kontrolu nad svojim mislima. Zamenite one negativne i pesimistične pozitivnim. „Zapalite strast“ bilo gde da je nalazite, vežbajte da saosećate sa drugima, angažujte se volonterski u aktivnostima koje vas ispunjavaju.

Savet da vodite dnevnik pomoći će i u ovoj prilici, i nikako ga ne treba zapostavljati. Zapišite sve lepo u vašem životu zbog čega ste mu zahvalni, a vezano je za posao, porodicu, prijatelje, vaše talente, dobre osobine, priznanja…

Razmislite o svojim najboljim kvalitetima. Posmatrajte sebe u dobrom svetlu. Pitajte bliske osobe koje vaše crte ličnosti im se dopadaju.

Prihvatite da na neka životna pitanja ne postoji odgovor, ili da ga vi nećete dobiti. Nije, uostalom, ni potrebno da ga imate. Istovremeno, potražite i pronađite odgovore na pitanja koja ih imaju.

Ako ne možete sami da savladate egzistencijalnu krizu, potražite obavezno savet stručnjaka. Postoje veoma interesantne i jednostavne terapije koje će vas naučiti da razmišljate drugačije. Bolje je da to uradite što pre, nego da dozvolite da se kriza razvije.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.