Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Umesto pilula, kulturni vitamini
"Kulturni vitamini"... leti su obično besplatni
"Kulturni vitamini"... leti su obično besplatni

Umesto pilula, kulturni vitamini

Termin „kulturni vitamini“, odnosno „vitamini kulture“ (Kulturvitaminer) skovan je u Danskoj, kako bi se napravio pokušaj novog pristupa rešavanju neprijatnih mentalnih stanja, kakvo je depresija, pre svega.

Dosadašnje iskustvo iz ove visokorazvijene zemlje pokazuje da rezultata ima, a da li je metod primenljiv i u nekim drugim socijalnim okolnstima, verovatno će pokazati vreme.

Na individualnom planu, svako može da testira kulturne vitamine, bez bojazni od nuspojava i drugih negativnih posledica gotovo svake medikametozne terapije.

Danska je to učinila na sledeći način.

Terapiju „kulturnim vitaminima“ dobijale su male grupe ljudi, suočene sa simptomima depresije, u četiri grada. Sprovodili su je obučeni laici, bez ikakvog učešća medicinskih radnika i potrebe odlaska u zdravstvene ustanove. Jednostavno, osobe su se okupljale i učestvovale u kulturnim programima različitih vrsta – od odlaska na izložbe, koncerte, u pozorišta, do pevanja sa uličnim sviračima.

U svakoj od ustanova kulture koju su posećivali, ili posle posete, bile su osmišljene dodatne aktivnosti, kako bi se ljudi što više angažovali lično. Kontakti sa kulturom i umetnošću bili su dopunjeni zdravim i relaksirajućim obrascima provođenja slobodnog vremena, kao što su šetnja pored mora, javno čitanje i razgovori o knjigama…

Učesnici programa terapije „kulturnim vitaminima“ potvrdili su da se osećaju bolje, obogaćeni novim  iskustvima i uvidima koje su ostvarili. Najčešće im se vraćalo samopouzdanje i želja za životom, a anksioznost je nestajala, kao rezultat komunikacije sa osobama koje imaju slične probleme, i fokusiranja na sadržaje izvan njih samih. Osobe koje su koristile bolovanje osetile su potrebu da se vrate na posao i izvršavaju uobičajene dnevne obaveze. .

„Umetnost na recept“ nije nova pojava i prvi put je počela da se primenjuje u Engleskoj pre gotovo dve decenije. Primer su sledile Švedska i Norveška, koje su postigle sasvim konkretne rezultate. Ono po čemu se „kulturni vitamini“, ipak, razlikuju je jeftin i jednostavan princip upotrebe kulture, bez lekara, psihoterapeuta, farmacije…

„Kulturni vitamini“, kao pomoćno ili osnovno sredstvo

„Kulturni vitamini“ ne mogu da zamene lečenje u ozbiljnim slučajevima depresije i sličnih oboljenja, ali mogu da se „prepišu“ kao pomoćno i dopunsko sredstvo.

Imajući u vidu podatke Svetske zdravstvene organizacije, međutim, da manje od polovine osoba pogođenih depresijom traži i dobija stručnu pomoć, ova metoda bi mogla da koristi baš njima.

Sve u svemu, za lepši dan u Beogradu ostaje preporuka da u blagim slučajevima anksioznosti, bezvoljnosti, neraspoloženja, straha…  treba posvetiti što više slobodnog vremena kulturi. Velika je verovatnoća da će njeni sadržaji, posebno brojni leti, doneti olakšanje.

(danubeogradu.rs)