Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Umesto pilula, kulturni vitamini
"Kulturni vitamini"... leti su obično besplatni
"Kulturni vitamini"... leti su obično besplatni

Umesto pilula, kulturni vitamini

Termin „kulturni vitamini“, odnosno „vitamini kulture“ (Kulturvitaminer) skovan je u Danskoj, kako bi se napravio pokušaj novog pristupa rešavanju neprijatnih mentalnih stanja, kakvo je depresija, pre svega.

Dosadašnje iskustvo iz ove visokorazvijene zemlje pokazuje da rezultata ima, a da li je metod primenljiv i u nekim drugim socijalnim okolnstima, verovatno će pokazati vreme.

Na individualnom planu, svako može da testira kulturne vitamine, bez bojazni od nuspojava i drugih negativnih posledica gotovo svake medikametozne terapije.

Danska je to učinila na sledeći način.

Terapiju „kulturnim vitaminima“ dobijale su male grupe ljudi, suočene sa simptomima depresije, u četiri grada. Sprovodili su je obučeni laici, bez ikakvog učešća medicinskih radnika i potrebe odlaska u zdravstvene ustanove. Jednostavno, osobe su se okupljale i učestvovale u kulturnim programima različitih vrsta – od odlaska na izložbe, koncerte, u pozorišta, do pevanja sa uličnim sviračima.

U svakoj od ustanova kulture koju su posećivali, ili posle posete, bile su osmišljene dodatne aktivnosti, kako bi se ljudi što više angažovali lično. Kontakti sa kulturom i umetnošću bili su dopunjeni zdravim i relaksirajućim obrascima provođenja slobodnog vremena, kao što su šetnja pored mora, javno čitanje i razgovori o knjigama…

Učesnici programa terapije „kulturnim vitaminima“ potvrdili su da se osećaju bolje, obogaćeni novim  iskustvima i uvidima koje su ostvarili. Najčešće im se vraćalo samopouzdanje i želja za životom, a anksioznost je nestajala, kao rezultat komunikacije sa osobama koje imaju slične probleme, i fokusiranja na sadržaje izvan njih samih. Osobe koje su koristile bolovanje osetile su potrebu da se vrate na posao i izvršavaju uobičajene dnevne obaveze. .

„Umetnost na recept“ nije nova pojava i prvi put je počela da se primenjuje u Engleskoj pre gotovo dve decenije. Primer su sledile Švedska i Norveška, koje su postigle sasvim konkretne rezultate. Ono po čemu se „kulturni vitamini“, ipak, razlikuju je jeftin i jednostavan princip upotrebe kulture, bez lekara, psihoterapeuta, farmacije…

„Kulturni vitamini“, kao pomoćno ili osnovno sredstvo

„Kulturni vitamini“ ne mogu da zamene lečenje u ozbiljnim slučajevima depresije i sličnih oboljenja, ali mogu da se „prepišu“ kao pomoćno i dopunsko sredstvo.

Imajući u vidu podatke Svetske zdravstvene organizacije, međutim, da manje od polovine osoba pogođenih depresijom traži i dobija stručnu pomoć, ova metoda bi mogla da koristi baš njima.

Sve u svemu, za lepši dan u Beogradu ostaje preporuka da u blagim slučajevima anksioznosti, bezvoljnosti, neraspoloženja, straha…  treba posvetiti što više slobodnog vremena kulturi. Velika je verovatnoća da će njeni sadržaji, posebno brojni leti, doneti olakšanje.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.