Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Utiče li pun mesec na dan u Beogradu
Uživajte u punom mesecu, možda vas baš zato on čini budnim
Uživajte u punom mesecu, možda vas baš zato on čini budnim

Utiče li pun mesec na dan u Beogradu

Prođe još jedan pun mesec nad Beogradom. I dok očekujemo sledeći, za koji će nas verovatno ubeđivati da je baš on jedinstven u godini, deceniji, stoleću… dobro je da proverimo šta kaže nauka – da li pun mesec utiče na nas.

Mesec, ne samo onaj pun, od davnina je fascinirao čoveka, a njegove ciklične promene u položaju u odnosu na Zemlju donosile su brojne pretpostavke da baš takav deluje na život na našoj planeti. Najvažnije od svih pitanja bilo je ipak, kao i danas – da li Mesec menja ili ugrožava zdravlje ljudi?

Mesec i plodnost

Najčešća zabluda, nazovimo je odmah pravim imenom, povezuje plodnost sa pojedinim Mesečevim menama. Činjenica da menstrualni ciklus kod žena, prosečno, traje 28 dana i da gotovo isto toliko traje obilazak Meseca oko Zemlje doveli su, neopravdano, u vezu ove dve pojave. Toliko da su poslednjih decenija pravljene čak i aplikacije za telefone, koje su na osnovu položaja Meseca predviđale temin začeća, pa čak i pol deteta.

Na hormone koji su zaduženi za fiziološke promene u telu žene, međutim, mesečeva sila gravitacije ne utiče. Neki drugi uzroci i faktori olakšavaju ili otežavaju začeće i njih treba upoznati.

Spavate li dobro kad je mesec pun?

Sledeće popularno verovanje je da pun mesec ometa san. Za razliku od prethodnog, njega ozbiljna istraživanja potvrđuju. Iz nepoznatog razloga, dokazano je, nivo hormona melatonina kod ispitanika opada, čak i kod osoba koje ne znaju da je mesec pun i spavaju u sobama bez prozora. San je lakši, kraći, i manje kvalitetan, a zaspati je teže.

Mesec nije uzrok agresivnog ponašanja

Podaci o uticaju Meseca na mentalno zdravlje, raspoloženje, ponašanje… su kontradiktorni. Najnoviji, iz obimnih višegodišnjih američkih i švajcarskih istraživanja potvrđuju da povezanosti između povećane agresivnosti i punog meseca nema. Izvesne manje studije iz prethodnih decenija pokazuju da se broj pacijenata koji se javljaju psihijatrijskim klinikama povećava par dana pre i posle punog meseca, ali su ovi podaci nedovoljni za bilo kakva uopštavanja.

Mesečeva dijeta

Kratko i jasno – lekari i nutricionisti se slažu – dijeta koja prati kretanje Meseca nema nikakvog efekta, a dani apsolutnog gladovanja mogu da organizmu samo naškode.

***

U godini kad obeležavamo pola veka od prvog koraka čoveka na Mesecu, verovali u istinitost ovog poduhvata ili ne, naučite nešto više o Zemljinom satelitu. Neke od njegovih „mena“ možda vam zaista izazovu privremenu nesanicu, ali za pojedine događaje i stanja, iako je to najjednostavnije, ne okrivljujte pun mesec.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.