Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Vabi-sabi u nesavršenom Beogradu
Materijal za vabi-sabi, svuda oko nas
Materijal za vabi-sabi, svuda oko nas

Vabi-sabi u nesavršenom Beogradu

Da li ste čuli za vabi-sabi (wabi-sabi) i znate li šta je to? Pošto vabi-sabi može da vam olakša i ulepša dane u Beogradu, evo kratkog objašnjenja.

Vabi-sabi je pojam koji nam, kao i mnogi neobični vezani za filozofiju svakodnevnog života, stiže iz Japana.

Najčešće ćete pronaći objašnjenje da je u pitanju estetički koncept, koji nas podseća da je sve u prirodi i svetu nesavršeno (uključujući čoveka), i da tu istinu treba prihvatiti. Pročitaćete, dalje, da vabi-sabi ima korene u zen filozofiji i čuvenom japanskom običaju ispijanja čaja, što se čini, uglavnom, suviše egzotično i daleko kulturi naših prostora.

U suštini, međutim, vabi-sabi može da posluži kao tema za razmišljanje baš svakom od nas.

U svetu u kojem je promena stalna, i sve, ne samo nesavršeno, nego i nedovršeno, potrebno je odupreti se pritisku ka savršenstvu po svaku cenu. Uspeh u školi i na poslu, dobar auto, ideana telesna težina i još idealniji međuljudski odnosi, zdrave navike… umesto pokretača za realnu akciju, u skladu sa okolnostima i sposobnostima, postali su izvor stalnog stresa.

Vabi-sabi ne znači da treba prestati sa nastojanjima da se osvoji, dobije, postigne željeno…

Ovaj jednostavan pojam ukazuje da je samo potrebno opustiti se, i prihvatiti lepotu života – onakvog kakav je trenutno – nesavršenog, jednostavnog, ali u stalnom kretanju.

Da bi se postigao vabi-sabi, Japanci predlažu više kontakta sa prirodom. Imajte u vidu da to može biti i trava u parku, drvo pod prozorom, oblaci na horizontu, smena godišnjih doba…

Predlažu i uređenje doma u skladu sa vabi-sabi principima jednostavnosti, čistoće, prijatnosti, nepretencioznosti, prirodnosti, ličnog stila i uspomena.

Pokušajte vabi-sabi

Za vabi-sabi vam možda i nije potreban učitelj, društvo, literatura, dodatna znanja… ali je sasvim u redu ako ponešto od toga poželite da imate. Za početak će biti dovoljno i malo posvećenosti, mira, motivacije da se pogled usmeri na nešto novo, fokus promeni, eksperimentiše, „upija“ svim čulima okolni svet, baš onakav kakav je…

Cilj je što više trenutaka opuštenosti, bezbrižnosti, duhovnog mira… kako bi se energija sačuvala za prave vrednosti i životno zaista važne stvari, svakako različite, i svakako veoma lične.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.