Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Fitnes hodanje u mestu, može li jednostavnije 
Otvorite prozor, patike na noge, pa na hodanje - u sobi
Otvorite prozor, patike na noge, pa na hodanje - u sobi

Fitnes hodanje u mestu, može li jednostavnije 

Hodanje je dobro za zdravlje, smanjenje telesne težine, poboljšanje fizičke spremnosti neophodne za svakodnevne izazove.

Obično se susrećete i sa informacijom da je hodanje najjednostavnija fitnes vežba, za koju vam, osim udobne obuće i dobre volje, nije potrebno ništa drugo.

Mi smo, za vaš lepši dan u Beogradu, uspeli da pronađemo nešto još jednostavnije – fitnes hodanje u mestu.

Da li je ono zaista delotvorno, kako ga i kada praktikovati?

Delotvornost je potvrđena istraživanjima.

Hodanje, i ono u mestu, pomaže u trošenju kalorija. Poređenja radi, za jedan sat brzog hoda osoba teška 68 kilograma „sagori“ oko 260 kalorija, i isto toliko ako podjednako intenzivno hoda u mestu, dok vežbajući na traci za trčanje u teretani potroši oko 300 kalorija. Zanimljiv eksperiment pokazuje da ukoliko hodate u mestu samo tokom emitovanja reklama na televiziji jedne večeri, i one traju 25 minuta, možete da napravite 2111 „koraka“ i potrošite 148 kalorija.

Nekoliko saveta za hodanje

Na vama je da hodanje u mestu kreativno obogatite, dopunite muzikom, posebnim osvetljenjem i ambijentom, u skladu sa sopstvenim željama.

Saveti koji slede već su provereni.

Počnite sa manjim treninzima od, na primer, pet minuta, nekoliko puta na dan.

Najefikasnije je da koristite tehniku marširanja sa podizanjem kolena, a ruke pokrećete kao kad hodate na otvorenom. Odredite sami tempo koji vam odgovara.

Opremite se primereno ako planirate da marširate duže vreme (patike, komotna odeća) i tretirajte hodanje u mestu kao trening, sa vežbama zagrevanja na početku i istezanja na kraju.

Ako hodate sa ciljem trošenja kalorija, možete da dodate lagane tegove u ruke, i izvodite pokrete koji vam odgovaraju kako biste što više angažovali mišiće gornjeg dela tela.

Povećajte periodično intenzitet hodanja u trajanju od dvadesetak sekundi, a zatim ponovo usporite.

Uvedite još neku vežbu na kraju, ako poželite. Na primer par sklekova.

Ukoliko vežbate redovno na drugim mestima i posedujete merač broja otkucaja srca, možete da ga koristite i pratite tempo treninga.

***

Kad vam vreme i uslovi dozvoljavaju, predlažemo hodanje u beogradskim parkovima, pored reka, u prirodi na obodima grada…

Ali ako baš ne uspete da organizujete izlazak iz stana – hodajte u mestu.

Pravite pauze u radu i hodajte u kancelariji, ili na drugom radnom mestu, ako je izvodljivo. Marširajte kod kuće dok gledate film, sportski prenos, snimak koncerta, ili bar dok traju reklame…

Ne zaboravite, svako kretanje bolje je od dugotrajnog sedenja.

(danubeogradu.rs)