Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Vaše zdravlje, u šest komponenti
Zdravlje - složenije nego što pretpostavljate
Zdravlje - složenije nego što pretpostavljate

Vaše zdravlje, u šest komponenti

Uglavnom znamo šta je zdravlje, i da osim fizičkog postoji zdravlje duše, neophodno da se osećamo dobro. Naučnici su spisak proširili, kako bi upozorili na druge komponenete, i skrenuli pažnju na neke od zanemarivanih aspekata ličnog zdravlja.

Šest sastavnih komponenata zdravlja, kao zvanične, usvojila je i Svetska zdravstvena organizacija, čime je ozbiljnost teme dodatno pojačana. Ukoliko želite da živite dugo i kvalitetno, navodi se u dokumentima ove organizacije, neophodno je da posvetite pažnju svakoj od šest oblasti zdravlja. One su među sobom povezane i u velikoj meri utiču jedna na drugu.

Fizičko…

Ako se neka od komponenata može izdvojiti kao važnija od drugih, onda je to, najpre, fizičko zdravlje. Načine za njegovo održavanje znate – redovnim vežbanjem jačate mišiće, kosti, zglobove… i podstičete brojne unutrašnje procese koji pozitivno utiču i na druge komponente zdravlja. Dodajte dobar san, nutritivno vrednu ishranu, izbegavanje nikotina i alkohola… i dobićete kao rezultat smanjenje rizika od nastanka hroničnih bolesti.

Socijalno…

Društveno ili socijalno zdravlje podrazumeva pozitivne odnose i komunikaciju sa drugima. Veoma je važno biti okružen pozitivnim ljudima, spremnim za uzajamno dobre odnose. Samo tako, društvene veze mogu da doprinesu poboljšanju stanja imunog sistrema, smanjenju verovatnoće obolevanja od moždanog udara, Alchajmerove bolesti… i niza mentalnih bolesti.

Kognitivno…

Za laike nedovoljno poznat termin, kognitivno zdravlje obuhvata sposobnosti mozga da pamti, sudi, stiče nova znanja… Poboljšaćete ga čitanjem, gledanjem televizije, učenjem stranih jezika, ali i igranjem popularnih društvenih igara i održavanjem kontakata sa drugima.

Emocionalno…

Emocionalno zdrava osoba se dobro oseća u sopstvenom životu, uspešno savladava dnevne izazove, ima čvrst kontakt sa realnošću, nema mentalnih problema. Ako ovo nije slučaj, predlaže se konsultovanje stručnjaka koji će predložiti individualne metode „ozdravljenja“.

Kulturno…

Kultura u kojoj živite utiče na vas na najrazličitije načine, a takozvano kulturno zdravlje podrazumeva život u podsticajnom i zdravom okruženju, kod kuće i na poslu. Kultura ne znači samo izloženost posebnim sadržajima, kao što su umetnički događaji i dela. Termin ima najšire značenje i odnosi se na kulturu života u zajednici.

Duhovno…

Od vas zavisi kako ćete pomoći sebi u duhovnom smislu – većina se oslanja na dominantu religiju, ali ima i onih kojima više odgovaraju nešto drugačija iskustva. Sve u svemu, duhovno zdravlje je ono koje vam pomaže da što manje povređeni proživite problematične situacije najšireg spektra – od problema u porodici, sa prijateljima, na poslu, preko finansijskih kriza i oskudice, do smrti dragih osoba. U najkraćem – duhovno zdravlje pruža dodatnu potporu i harmoniju sa sobom i drugima.

***

Za svoje zdravlje sami možete uraditi mnogo, a poznavanje komponenata koje ga sačinjavaju pruža dodatni uvid u stvari koje, u dobroj meri, zavise od vas. Ukoliko vam kažu da ste zdravi, a ipak se ne osećate dobro, možda je problem negde sakriven, u velikom kompleksu činilaca koji svakog trenutka deluju na vas.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.