Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Korona virus COVID-19 – 26. mart 2020: više od 450 zaraženih u Srbiji
Korona virus COVID-19: Vanredno stanje (foto: Nemanja Nikolić za danubeogradu.rs)
Korona virus COVID-19: Vanredno stanje (foto: Nemanja Nikolić za danubeogradu.rs)

Korona virus COVID-19 – 26. mart 2020: više od 450 zaraženih u Srbiji

U Srbiji je do danas u 15.00, 26. marta 2020, registrovano ukupno 457 pozitivnih na korona virus COVID-19. Vanredno je stanje, sedam žrtava.

U KBC „Dragiša Mišović“ od posledica korona virusa preminula je sedma osoba u Srbiji (48 godina). U toku protekle noći preminula su dva pacijenta kod kojih je bio potvrđen COVID-19, objavljeno je na portalu covid19.rs.

U pitanju je K.S. (1940.) koji je bio hospitalizovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS. On se poslednjih nekoliko dana nalazio na respiratoru, a doktori su uložili maksimum tokom njegovog lečenja. Inače je bolovao od kardiomiopatije, imao je hipertenziju, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i dijabetes melitus.

Druga je ženska osoba P.B. (1958.) koja je bila hospitalizovana u Kliničkom centru Niš. Nalazila se na respiratoru i pod stalnom pažnjom medicinskih timova, koji su učinili sve da je spasu, ali je ipak došlo do letalnog ishoda. Hronično je lečila arterijsku hipertenziju i dijabetes, kao i reumatoidni artritis.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 1456 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Do 15.00, 26. marta, testirani su uzorci još 295 osoba od kojih je 73 uzorka bilo pozitivno. U kućnoj izolaciji se nalazi 26 osoba, dok je 47 osoba zadržano na bolničkom lečenju. Na Kosovu je zaražena 71 osoba.

Novi izveštaji će biti objavljivani jednom dnevno, u 15.00.

»»» Sve o isplati drugog dela februarskih penzija pročitajte na OVOM LINKU.

»»» Vlada Srbije pooštrila donela je nove uredbe koje se tiču vanrednog stanja u državi u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19. Više pročitajte na OVOM LINKU.

Građani koji imaju simptome koje izaziva korona virus ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu: +381 64 8945 235, +381 11 2684 566.

» Kol-centri u beogradskim opštinama rade za sve starije sugrađane – svi brojevi telefona su na OVOM LINKU.

Kontakti - korona virus COVID-19 - info i pomoć

 

Nove vesti

Na ovoj stranici, objavljivaćemo nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

15.55… Skraćen je prolećni školski raspust. Više na OVOM LINKU.

15.51… Svi veliki trgovinski lanci, ali i manje prodavnice, od juče su snabdeveni prvim količinama kvasca, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

14.00… Indijske vlasti najavile su danas paket pomoći vredan 22,6 milijardi dolara za stanovništvo najteže pogođeno pandemijom korona virusa i merama zatvaranja zemlje, uvedenim u cilju sprečavanja širenja virusa.

13.24… Glavni urbanista Marko Stojčić saopštio je da se u situaciji kada mora postojati restrikcija javnog gradskog prevoza, zbog mera u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid 19, bicikl kao prevozno sredstvo izdvaja kao najzdraviji i najoptimalniji vid prevoza. Stojčić je apelovao na sve Beograđane koji su u mogućnosti da već od danas prihvate ovu inicijativu.

11.36… Institut za transfuziju krvi Srbije poziva sve zdrave građane koji mogu i žele da daju krv, da to učine i napominju da tu aktivnost ne treba da odlažu zbog situacije sa korona virusom. OVDE su objavljene akcije koje su planirane do nedelje, 29. marta.

11.23… Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je da više nema državljana Srbije na aerodromima širom sveta, i istakao da će država nastaviti da evakuiše građane iz inostranstva.

11.14… Prihvatilištu za decu u Beogradu trenutno je smešteno 40 korisnika, uzrasta od sedam do 18 godina, svi su dobrog zdravlja, izjavila je direktorka Prihvatilišta Danijela Stajković.

10.31… Ministarstvo pravde Srbije uputilo je dopis sudovima koji će voditi postupke protiv lica koja su prekršila mere samoizoilacije da ta suđenja organizuju putem video linka, u cilju zaštite kako zaposlenih, tako i lica protiv kojih se vodi postupak.

9.03… Direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić izjavio je da nema obolelih od koronavirusa u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, a da su 63 obolela u albanskim sredinama.

9.02… Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je, po prvim procenama, od početka epidemije koronavirusa šteta u saobraćaju i infrastrukturi oko 120 miliona evra, a da bi do kraja godine mogla da bude 600 miliona evra.

8.40… Odlukom Gradskog štaba pijace u Beogradu rade od 8.00 do 15.00 četvrtkom, petkom i subotom, a u prethodna tri dana one su dezinfikovane i napravljen je novi raspored kako bi prodavci bili na bezbednoj udaljenosti, izjavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević. On je dodao da je to jedna u nizu odluka koje grad sprovodi kako bi obezbedio da grad funkcioniše, a da se istovremeno sačuva zdravlje ljudi.

8.32… Prekršajni sudovi u Srbiji rade skoro 24 sata, a sva suđenja za kršenje policijskog časa u glavnom gradu odvijaju se u Prekršjanom sudu u Beogradu. Samo Prekršajni sud u Beogradu do sada je izrekao 44 osuđujuće presude sa kaznama od 1,2 miliona dinara zbog kršenja policijskog časa, objavila je Politika.

8.30… Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović očekuje da će krajem aprila doći do znatnijeg pada u broju obolelih od korona virusa u Srbiji.

Sinoć… Sajamski prostor za smeštaj osoba sa lakšom kliničkom slikom neće izgledati kao sada, već će biti uređen i imaće razne sadržaje, a trebalo bi da postane funkcionalan od petka, rekla je premijerka Ana Brnabić. Ona je istakla za TV Prva da će se sve učiniti da bi se pacijentima olakšao boravak, a važno je da svi budu na jednom mestu kako bi doktori mogli da reaguju pravovremeno.

Sinoć… Ujedinjene nacije pokrenule su globalni plan humanitarnog reagovanja na korona virus u zemljama u razvoju, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš. On je dodao da je cilj plana u vrednosti od dve milijarde dolara da se zaštiti više miliona ljudi i spreči kruženje virusa širom sveta.

Objavili smo i…

»»» Kako i od čega da napravite masku za lice – kliknite na OVAJ LINK.

»»» Onlajn kulturno-zabavni sadržaji – kliknite na OVAJ LINK.

»»» OVDE pročitajte kako da zaštitite sebe i druge.

»»» Na OVOM LINKU su saveti za starije od 65 kako da ulepšaju dan.

»»» Kako razgovarati sa decom o virusu korona

Korona virus, Srbija

Mapa zaraženih (ilustracija: covid19.rs)
Ilustracija: covid19.rs

Korona virus, region

» Broj zaraženih: u Hrvatskoj – 442 (jedna osoba je preminula), u BiH – 176 (troje preminulaih), u Sloveniji – 528 (pet osoba je preminulo), u Albaniji – 146 (pet osoba je preminulo), u Grčkoj – 821 (22 osobe su preminule), u Severnoj Makedoniji – 177 (tri osobe su preminule), u Rumuniji – 906 (17 preminulih), u Bugarskoj – 242 (troje preminulih), u Mađarskoj – 261 (deset preminulih osoba), u Crnoj Gori – 53 (jedna osoba je preminula).

Korona virus, svet

» Najviše zaraženih je u Kini (81.731), Italiji (74.386), SAD (69.197), Španiji (49.515), Nemačkoj (37.323), a više od 25.000 je i u Iranu i Francuskoj. U celom svetu je potvrđeno 472.109 zaraženih.

» Najviše umrlih je u Italiji (7.503), Španiji (3.647), Kini (Hubej, 3.169), Iranu (2.077), Francuskoj (1.331)… U celom svetu umrlo je više od 21.308 ljudi.

» U celom svetu oporavilo se oko 114.870 ljudi.

(danubeogradu.rs, covid19.rs, Danas, Tanjug, N1)