Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Podsetnik u borbi protiv alergija
Alergija - ako baš mora napolju, ne mora u stanu... (foto: cenczi/Pixabay)
Alergija - ako baš mora napolju, ne mora u stanu... (foto: cenczi/Pixabay)

Podsetnik u borbi protiv alergija

Prolećna alergija na polen samo je jedna od brojnih koje se javljaju u godišnjem dobu pred nama. Postoji, zato, čitav niz metoda samopomoći, od kojih će bar neke, ako patite od alergije, biti delotvorne u vašem slučaju.

Govorimo, ovoga puta, o jednostavnim, na naučnim činjenicama zasnovanim preporukama, koje se odnose na svakodnevno ponašanje u kući, odnosno stanu. Podsećamo i na tekst objavljen u martu prošle godine u istoj ovoj rubrici, vezan isključivo za alergiju na polen. Možete ga pročitati OVDE.

Šta učiniti oko sebe…

Za razliku od vazduha na ulicama i u parkovima, u svom privatnom, a ponekad i radnom prostoru, možete da promenite mnogo. Na taj način sprečićete količinu alergena, izazivača neprijatnih simptoma kijanja, kašljanja, iritiranih očiju i nosa.

Stavite, na primer, pored ulaznih vrata policu za cipele i korpu sa mekim sobnim papučama za svakog člana porodice. Ne morate „izuvati“ sve goste, ali ako vam često dolaze bake, deke i druga familija neka svako ima svoje papuče, uključujući decu. Na taj način u kući će biti manje prašine, plesni i ostalih štetnih čestica.

Obezbedite dobru ventilaciju kupatila posle tuširanja montiranjem ugradnog ventilatora, ili otvaranjem vrata. Održavajte (perite toplom vodom sa izbeljivačem) redovno zavesu za tuširanje, na kojoj se skupljaju sitne čestice buđi. Tuš kabinu i zavesu osušite što bolje posle upotrebe.

Posebnu pažnju obratite na provetravanje prostorije u kojoj radi mašina za pranje i/ili sušenje veša.

Ako živite u kući, redovno proveravajte i čistite oluke – zidovi od njih mogu da počnu da vlaže.

Perite posteljinu najmanje jednom nedeljno u što toplijoj vodi.

Počistite mrtve insekte iz stana i sa terase – obično se nalaze u lusterima i oko drugih izvora svetlosti.

Koristite klimu (sa očišćenim filterom, naravno), da smanjite vlažnost u stanu ako je ima, i bar donekle filtrirate vazduh.

Povedite računa o zalivanju cveća – preterano vlažna zemlja pogoduje razvoju buđi, kao i voda u podmetaču ispod saksije. Pokrijte zemlju šljunkom da sprečite dospevanje alergena u vazduh.

Možda vam se ovo neće svideti, ali pse i mačke bi trebalo „proterati“ iz spavaće sobe. Njihove dlake čest su uzrok alergija.

Proverite frižider. Održavajte ga redovno, kao i posudu u koju se sliva voda. U nju možete staviti malo soli i oprati je rastvorenim izbeljivačem. Počistite pod ispod i između frižidera i drugih kuhinjskih aparata. Možda tu ima ostataka hrane.

… a šta „sa sobom“ u prevenciji prolećnih alergija

Verovali ili ne, protiv alergije se možete boriti kivijem. Svako jutro pojedite po jedan – bogat je vitaminom C, koji deluje kao prirodni antihistamin.

Živinsko meso je, tvrde izvesna istraživanja, pogodnije od goveđeg i mlečnih proizvoda za osobe koje pate od takozvane „alergijske kijavice“ sa obilnim curenjem nosa.

Uvedite suplement od ribljeg ulja svakog jutra. Možete ga kupiti u apotekama. Ovaj dodatak snižava u organizmu, posle mesec dana upotrebe, nivo leukotrijena, supstanci koje doprinose nastanku alergijske reakcije.

Koristan je i antioksidant kvercetin, koji se nalazi u crvenom luku i crvenom vinu, jabukama, bobičastom voću, kupusu, crnom čaju, ili kao suplement u tabletama.

Pročitajte etiketu na hrani i napicima i izbegavajte ih ako piše da sadrže aditiv monosodijum benzoat. Pojedina istraživanja pokazuju da on može da prouzrokuje simptome alergije čak i kod ljudi koji ne pate od ovog problema.

***

Provedite vikend ranog proleća u detaljnom raspremanju stana. Odložite garderobu i obuću koju ne planirate da nosite, počistite dobro podove, uključujući sve uglove, i primenite bar neke od prethodnih saveta. Na taj način oslobodićete organizam svakodnevne borbe protiv sićušnih čestica plesni, prašine, dlaka, grinja… čime ćete povećati imunitet i spremnije dočekati prolećne izazove u Beogradu.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković