Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Za čistiji vazduh u domu – sobne biljke
Za čistiji vazduh u domu - sobne biljke (foto: Pixabay)
Za čistiji vazduh u domu - sobne biljke (foto: Pixabay)

Za čistiji vazduh u domu – sobne biljke

Sobne biljke mogu biti moćno oružje u borbi protiv sve većeg zagađenja vazduha u prostorijama u kojima svakodnevno boravimo.

Biljke koje gajimo u našim dnevnim sobama ili kancelarijama nisu samo dekorativni elementi, već su vrlo korisne u apsorbovanju štetnih gasova. Ovakav način prečišćavanja vazduha se uveliko koristi u modernim zgradama u svetu.

NASA i Udruženje pejzažnih arhitekata Amerike sproveli su dvogodišnje istraživanje pri čemu su utvrdili da su biljke prirodan način za ublažavanje tzv. „Sindroma bolesnih zgrada“.

Naime, brojnim studijama koje su urađene u poslednjih 25 godina, utvrđeni su štetni uticaji pojedinih materijala koji se koriste u izgradnji modernih poslovnih i stambenih objekata. Pronađeno je 107 kancerogenih materija u modernim zgradama i poslovnim centrima. Kao rezultat kombinacije primene moderne tehnologije i novih proizvoda u građevinarstvu stvoreni su energetski efikasni domovi, koji sadrže brojne štetne materije koje izazivaju bolesti.

U ekstremnim slučajevima ovakve zgrade sadrže toliku količinu opasnih materija da su postale poznate pod nazivom „Bolesne zgrade“. Činjenica koja najviše brine naučnike i lekare je ta što ne mogu da predvide kakav će uticaj na korisnike imati ove materije posle dužeg vremenskog perioda izlaganja malim količinama ovih štetnih materija.

Naučnici kažu da je još rano da se konstatuje sa sigurnošću da li je povećan broj obolelih rezultat izloženosti štetnim materijama u modernim građevinama.

Koje su sobne biljke najdelotvornije?

Istraživanja su vršena tako što su različite vrste biljaka stavljane u hermetički zatvorene posude u koje su potom ubrizgavane razne štetne supstance.

Phylodendron, Difenbachia, Chlorophytum comosum i Epipremum aureum su se pokazali kao veoma efikasni u neutralisanju molekula formaldehida. Jedinjenja formaldehida se nalaze u pojedinim penama koje se koriste za izolaciju, u tablama od presovanog drveta koje se koriste u izradi nameštaja kao i u mnogim sredstvima za održavanje higijene u domaćinstvu.

Gerberi i hrizanteme vrlo uspešno neutralizuju benzen iz vazduha. Benzen je jedinjenje koje se nalazi u gorivu, raznim vrstama ulja, farbama, proizvodima od plastike i gume.Koristi se u proizvodnji deterdženta, eksploziva, boja i farmaceutskih proizvoda.

Podjednako dobri prečistači vazduha su i biljke iz roda Dracena i Spathiphyllum. Biljke koje su svrstane u prvih 10 kada je prečišćavanje vazduha u pitanju su:

 • Chamaedorea Seifritzii,
 • Aglaonema Modestum,
 • Hedera Helix,
 • Gerbera Jamesonii,
 • Dracaena „Janet Craig“,
 • Dracaena Marginata,
 • Dracaena Massangeana,
 • Sansevieria Laurentii,
 • Chrysantheium morifolium,
 • Spathiphyllum „Mauna Loa“,
 • Dracaena „Warneckii“.

Kombinacijom nauke, tehnologije i prirode, moguće je povećati efektivnost u prečišćavanju vazduha. Potrudite se da i u vašem domu neke od ovih biljaka pronađu svoje mesto, kao bi vam životni i radni prostor bili što zdraviji i prijatniji. (JKP „Zelenilo Beograd“)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.