Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vesti dana – 16. april 2020: Bez izlazaka za vernike tokom zabrane kretanja
Vesti dana - vanredno stanje - virus korona - COVID-19 (foto: Aleksandra Prhal)
Vesti dana - vanredno stanje - virus korona - COVID-19 (foto: Aleksandra Prhal)

Vesti dana – 16. april 2020: Bez izlazaka za vernike tokom zabrane kretanja

Ovo su vesti dana… U Srbiji je do danas, 16. aprila 2020. u 15.00, registrovano ukupno 5.318 pozitivnih na virus korona, a 103 osobe su preminule.

Testirane su 29.472 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Do 15.00, 16. aprila, testirani su uzorci još 3.194 osobe od kojih je 445 uzoraka pozitivno. Hospitalizovano je ukupno 3.511 pacijenata, a na respiratorima je 120 pacijenata. Broj izlečenih osoba u Srbiji je 443.

 

Na Kosovu je zaraženo 423 osoba (osam osoba je preminulo).

Novi izveštaji će biti objavljivani jednom dnevno, u 15.00.

»»» PODRŽITE DAN U BEOGRADU – više na OVOM LINKU.

»»» „Kovid ambulante“ u beogradskim domovima zdravlja – spisak je OVDE.

»»» Vlada Srbije je 31. marta usvojila nove ekonomske mere. Više na OVOM LINKU.

»»» Vlada Srbije je 2. aprila usvojila nove mere koje se tiču vanrednog stanja. Više na OVOM LINKU.

»»» Kol-centri u beogradskim opštinama rade za sve starije sugrađane – svi brojevi telefona su na OVOM LINKU.

»»» Sve informacije o dozvolama za kretanja za vreme policijskog časa potražite OVDE.

Kontakti - korona virus COVID-19 - info i pomoć

Nove vesti dana iz Srbije i sveta – 16. april 2020.

Na ovoj stranici, objavljivaćemo nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

22.50… Stotine hiljada dece moglo bi da umre ove godine zbog globalnog ekonomskog pada usled pandemije koronavirusa, a desetine miliona bi moglo da padne u ekstremno siromaštvo, upozorile su Ujedinjene nacije.

21.07… Belgija ima najveću stopu smrtnosti od virusa korona na planeti, koja, po analizi američkog univerziteta Džon Hopkins, iznosi 13,4 odsto, a jedan od razloga za to je dramatična situacija u domovima za stare.

17.00… Približno 180 pripadnika MUP-a zaraženo je virusom korona, a četvoro je preminulo.

16.47… Više od 100 okrivljenih za kršenje mere kućne samoizolacije nakon povratka iz inostranstva, pušteno je do danas iz pritvora. U posebnim pritvorskim jedinicama u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, koje su namenjene samo za smeštaj povratnika koji meru nisu ispoštovali, trenutno se nalazi 58 okrivljenih.

16.15… Nova stranka, pozivajući se na sajt Worldometer, navodi da je Srbija pretposlednja po broju testiranih, a prva po broju zaraženih na million stanovnika i tvrdi da se nalazi se u najtežoj poziciji od svih zemalja u regionu i pita zašto nema masovnog testiranja koje je najavljeno. Oni smatraju da su krajnje nedogovrne izjave zvaničnika da se epidemiji u Srbiji nazire kraj, jer, kako kažu, bez što većeg broja ispitanih građana ne možemo ni imati relevantne podatke o širenju zaraze, kao ni njenom jenjavanju, pogotovo kada se uzmu u obzir upozorenja lekara na veliki procenat asimptomatskih, „prikrivenih“ pacijenata.

15.10… Dok vlade zemalja širom sveta sprovode vanredne mere da zadrže ljude kod kuće i zaustave pandemiju koronavirusa, neke su nezadovoljne zbog ukazivanja na pogrešne korake, a druge koriste krizu da ućutkaju kritike i učvrste kontrolu, ocenjuje agencija Asošiejtid pres (AP) navodeći primere iz Tajlanda, Egipta, Mađarske i Srbije.

14.50… Avion Air Serbia iz Pariza sleteo je u Beograd u 13.30, sa 144 naših državljana, koje je vratio u zemlju.

14.30… U Sabornoj crkvi u Požarevcu i pored strogih mera Vlade Srbije jutros je održana liturgija u prisustvu više od 70 vernika, uz njihovo pričešćivanje (istom kašikom), prenele su Novosti. Među brojnim vernicima u crkvi bilo je i starijih od 65 godina, a vernika je bilo i ispred crkve, njih desetak, neki i sa decom, koji su držeći propisano odstojanje čekali da počne pričest, pa da uđu unutra.

14.00… U prvih mesec dana od proglašenja vanrednog stanja tri puta više žena nego u uobičajenim okolnostima tražilo je pomoć, uglavnom zbog pretrpljenog psihičkog nasilja, ali i zbog ekonomskog, odnosno uskraćivanja obaveznog izdržavanja, saopštio je Autonomni ženski centar.

14.00… Protekli mesec mesec bio je prvi mart od 2002. godine da u SAD nije bilo pucnjave u školama, zahvaljujući činjenici da su sve škole u zemlji bile zatvorene, jer prema studiji harvardskog New England Journal of Medicine, nasilje uz upotrebu vatrenog oružja je vodeći uzrok smrti dece u SAD. Ali, prodaja pištolja u SAD-u naglo je skocila otkad su se u SAD-u u martu pojavili prvi slučajevi COVID-19, a samo u tom mesecu prodato je dva miliona pušaka što je bio najveci ukupan porast prodaje vatrenog oružja još od 2015 godine.

13.30… Manifestacija „Dani Beograda“ ove godine biće odložena, a dešavanja će se preseliti na „online“ platforme, rekao je gradonačelnik Zoran Radojičić.

13.00… Očekuje se da će vakcina protiv KOVID-19, koju razvijaju dve velike svetske farmaceutske kompanije, ući u fazu kliničkih ispitivanja u drugoj polovini 2020. godine, i ukoliko ishod bude pozitivan, biće dostupna u drugoj polovini 2021.

13.00… Zbog pandemije virusa korona nivo zagađenja u pojedinim zemljama EU pao je za oko 50 odsto, saopštila je Evropska svemirska agencija.

12.30… Od uvođenja vanrednog stanja pre mesec dana ukupan broj privrednih subjekata u blokadi smanjen je za 1,5 odsto, kaže za Tanjug državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović. Po poslednjim podacima iz 14. aprila, 637 preduzeća je bilo manje u blokadi nego 16. marta.

11.15… Epidemija virusa korona u Srbiji trenutno je pod kontrolom, a stopa zaraženih na stabilnom nivou, kažu kineski stručnjaci za borbu protiv Kovida 19, koji borave u Srbiji, uz napomenu da to potvrđuje odnos broja testiranih i registrovanih slučajeva zaraze. Oni, takođe, ukazuju da pojava Kovida 19 u staračkim domovima i zdravstvenim ustanovama zatvorenog tipa pokazuje da je neophodna rigorozna primena propisanih mera u borbi protiv epidemije.

10.20… Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je jutros da 17 Covid centara na teritoriji grada dobro funkcionišu, da se sve odvija po striktnoj proceduri te da su ti centri u stalnoj vezi sa primarnim ustanovama zdravstvene zaštite, odnosno domovima zdravlja.

10.06… Više od 60 odsto zaposlenih u državnoj administraciji i u lokalnim samoupravama radi od kuće, kaže ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružzić i navodi da je zaposlenima koji su u izolaciji ili samoizolaciji obezbeđen pun iznos plate. Objasnio je da su po zaključku Vlade Srbije od 3. aprila izmenjena dva kolektivna ugovora za državne organe i za organe jedinica lokalnih samouprava za koje je nadležno Ministarstvo držzavne uprave i lokalne samouprave.

9.55… Prognoza je da će budžet Grada Beograda biti manji za 20,3 milijardi dinara u odnosu na planirano, zbog epidemije korona virusa, kaže predsednik Skupšstine grada Nikola Nikodijević i navodi da je, bez obzira na smanjene prihode, Grad Beograd finansijski stabilan. Trenutni budžet Grada Beograda je 122,8 milijardi dinara, navodi Nikodijević i naglašava da Grad Beograd finansijski dobro stoji i da će biti sredstava i za socijalno ugrožene i porodilje.

9.45… Nova Covid laboratorija u beogradskom Kliničkom centru, u zgradi Poliklinike, u narednim danima počinje sa radom, i u njoj će raditi 40 mikrobiologa, rekao je direktor KC Srbije Milika Ašanin. Ašanin je za RTS rekao da uskoro kreće instalacija pristigle opreme, obuka, a laboratorija će, dodaje, obrađivati oko 2.000 uzoraka dnevno.

9.20… Vantelesna oplodnja je, prema evropskim i svetskim preporukama, stopirana zbog epidemije korona virusa, kaže direktor GAK Višegradska Aleksandar Stefanović.

9.10… U Beogradu je počela distribucija paketa pomoći za osobe sa invaliditetom i decu sa smetnjama u razvoju.

9.09… Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je pismo zahvalnosti od Austrije, u kojem ta zemlja zahvaljuje Srbiji na pomoći prilikom povratka austrijskih državljana u Beč.

9.00… Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović navela je da međunarodni transport mora da funkcioniše te da je zadatak ministarstva saobraćaja da teretni kamioni nesmetano ulaze u Srbiju jer je snabdevanje neophodno, ne samo sa aspekta medicinske opreme. „Ništa ne sme da stane i transport ne može da stane, kamioni ulaze normalno. Od 13. marta pa do jutros oko 150 hiljada teretnih kamiona je ušlo u Srbiju, od čega je bilo 70 hiljada za potrebe Srbije. Ostatak je bio u tranzitu, odnosno za region“, kazala je Mihajlović za RTS.

8.50… Grenlandska ledena ploča smanjila se više prošle godine nego u bilo kojem periodu od kada je 1948. počelo beleženje podataka, pokazuju najnovija istraživanja. Kako je preneo londonski Indipendent, istraživači su otkrili da su veliki pad površinske mase uzrokovale ne samo tople temperature već i određeni atmosferski uslovi koji su postali učestaliji zbog klimatskih promena.

8.45… Avion Air Serbia evakuisaće danas 144 putnika iz Pariza, a sutra iz Frankfurta i Berna, a danas iz Australije, preko Budimpešte, stižu 23 državljana Srbije.

8.12… Zvanična sezona grejanja u Beogradu završena je juče, ali su radijatori u prestoničkim stanovima i ovog jutra – topli. A, razlog je prilično niska temperatura od šest stepeni Celzijusa koliko je izmereno u 7.00 časova.

8.10… Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je sigurna i efikasna vakcija protiv koronavirusa jedino sredstvo koje bi svet vratio u „normalu“ i izrazio nadu da do kraja godine takva vakcina bude na raspolaganju.

8.10… Sjedinjene Američke Države već drugi dan zaredom beleže tragični rekord po broj preminulih. U poslednja 24 sata 2.371 osoba umrlo je od korona virusa, a ukupno je 30.800 žrtava, navodi Rojters. Broj zaraženih premašio je 640.000, a do sada se oporavilo skoro 50.000 pacijenata.

7.45… Hitna pomoć u Beogradu imala je i u protekla 24 sata povećan broj poziva, odnosno 1.783 ostvarenih telefonskih veza sa građanima.

Juče… U Beogradu, po opštinama, najviše je zaraženih na Zvezdari, Novom Beogradu, Voždovcu i Zemunu. Pogledajte stastiku na OVOM LINKU.

Juče… Objavili smo radno vreme prodavnica i supermarketa od danas do 20. aprila 2020, za vreme uskršnjih praznika – kliknite OVDE.

Juče… Neće biti izuzetaka u zabrani kretanja zbog Vaskrsa – izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ranije… Zabrana kretanja za uskršnje praznike trajaće od petka u 17.00 do utorka u 5.00, stariji od 65 godina moći će da izlazi tri puta nedeljno od sledeće nedelje. Petak i ponedeljak su neradni dani. Više na OVOM LINKU.

Pročitajte i…

»»» Onlajn kulturno-zabavni sadržaji – kliknite na OVAJ LINK.

»»» Novo na portalu Dan u Beogradu: Beleške jednog penzionera

Korona virus, Srbija

Statistika zaraženih u Srbiji - 15. april 2020.
Izvor: covid19.rs

Korona virus, region

» Broj zaraženih i preminulih: u Sloveniji – 1.248 (61 osoba je preminula), u Hrvatskoj – 1.741 (33), u BiH – 1.110 (41), u Crnoj Gori – 288 (4), u Albaniji – 494 (25), u Grčkoj – 2.192 (102), u Severnoj Makedoniji – 974 (45), u Bugarskoj – 747 (36), u Rumuniji – 7.216 (372), u Mađarskoj – 1.579 (134).

Korona virus, svet

» Najviše zaraženih je u SAD (644.089), Španiji (180.659), Italiji (165.155), Francuskoj (147.863), Nemačkoj (134.753), Velikoj Britaniji (93.873), Kini (83.394)… U celom svetu je potvrđeno 2.083.607 zaraženih.

» Najviše umrlih je u SAD (28.529), Italiji (21.645), Španiji (18.812), Francuskoj (17.167), Velikoj Britaniji (12.868), Iranu (4.777), Belgija (4.440)… U celom svetu umrla je 134.632 osoba.

» Do sada se u svetu oporavilo 510.666 zaraženih.

(danubeogradu.rs, Vlada Srbije, covid19.rs, Tanjug, N1)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.