Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Meditacija i zdravlje
Meditacija i zdravlje (foto: Pixabay)
Meditacija i zdravlje (foto: Pixabay)

Meditacija i zdravlje

Fokusirati pažnju na izolovan sadržaj i istovremeno odstraniti sve druge misli, koje se manje ili više spontano gomilaju u svesti – to je meditacija.

Meditacija je metoda duhovne vežbe potekla iz istočnjačkih filozofija, čiji je cilj bio da se putem izmenjenih stanja svesti dopre do ličnih spoznaja suštine života.

Čovek zapadne civilizacije koji usvaja jednostavnu praksu meditacije ne ide tako daleko. Njemu je dovoljno da nauči da se izbori sa lošim mislima, povrati unutrašnji mir i smanji stres i anksioznost, što sve uz pomoć meditacije uspeva.

Oslobađanje od stresa primaran je zadatak u preventivi mnogih savremenih bolesti, ali i lečenju onih kod kojih uznemirenost dovodi do pogoršanja stanja pacijenta.

Različita istraživanja dokazuju da praksa meditacije ima efekata kod bolesti srca, visokog krvnog pritiska, astme, različitih vrsta bolova, problema sa spavanjem, depresije, anksioznosti…

Meditacija i zdravlje (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Postoje i stručnjaci koji se sa ovim nalazima ne slažu, ali i oni koji promovišu meditaciju kao sredstvo preventive i lečenje nekih vrsta karcinoma. Za meditaciju važi isto što i za druge tradicionalne i alternativne metode samopomoći – ukoliko se neko oboljenje već ima ili se uzima terapija, pre početka vežbanja preporučuje se konsultacija sa lekarom.

Meditacija – ovakva ili onakva

Postoji više vrsta meditacije, odnosno kombinacija vežbi relaksacije sa meditacijom, koje se u zemljama zapadne civilizacije uobičajeno praktikuju.

Vođena meditacija oslanja se na stvaranje mentalnih slika koje pojedinac doživljava kao opuštajuće, uz pomoć što više čula, odnosno uz pomoć zvuka, mirisa, dodira, u toku vežbi koje vodi učitelj. Mantra meditacija svodi se na ponavljanje u sebi reči koje opuštaju i ne dozvoljavaju drugim mislima da ovladaju.

Slično je i kod transcendentalne meditacije gde učitelj dodeljuje pojedincu individualnu reč. Meditacija pojačane svesnosti prati sve što se dešava u trenutku, uključujući i druge misli, disanje i slično, ali ne utiče na njih i pušta ih da prolaze.

Meditacija je sastavni deo kineskih tehnika ći-gonga i tai-đia i indijske joge, koje uključuju i telesne pokrete i vežbe. (danubeogradu.rs)