Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Polazak u školu: stres, radost, briga, avantura…
Polazak u školu (foto: Pixabay)
Polazak u školu (foto: Pixabay)

Polazak u školu: stres, radost, briga, avantura…

Polazak u školu posle dugog, toplog leta može biti stresan i za roditelje i za decu, a neizvesnost zbog virusa korona još dodatno otežava situaciju.

Olakšavajuća okolnost: ove 2021. godine 1. septembar je sreda, a čini se da to ide svima u korist jer prva školska nedelja neće biti predugačka – gde je sreda, čas posla dođe vikend.

Otežavajuća okolnost: saznaćemo tek krajem avgusta da li će svi ići u školu ili će biti online nastave (pa svaki drugi dan) za decu od petog do osmog razreda, a takođe i kako će proći srednjoškolci.

Olakšavajuća okolnost: ukoliko ste već kupili udžbenike deci za prvi i drugi razred, svaka škola bi trebalo da je već objavila na svom sajtu način kako da dobijete novac nazad, jer od Grada Beograda dobijaju besplatno udžbenike za matematiku, srpski jezik, svet oko nas i strani jezik. Proverite.

Čini se da su deca spremnija na online nastavu nego roditelji, koji će u tom slučaju morati da kombinuju svoje poslove i obaveze sa rasporedom časova. Važno je da se svako usredsredi na ono na šta može da utiče – prilagođavanje uslovima je ključno.

Pripremite dete na pravi način…

Pre polaska u školu, pogotovo u prvi razred, decu upoznajte sa pravilima vezanim za ponašanje u školi, a pogotovo sa higijenom i zaštitom od virusa korona.

Zajedno sa detetom posetite sajt škole i upoznajte se sa istorijom škole. Pronađite i druge korisne informacije kao što su: aktuelnosti, ko su prosvetni radnici a ko stručni saradnici, obezbedite važne brojeve telefona i mejl adrese itd…

Porazgovarajte već sad sa detetom u vezi sa vanškolskim aktivnostima. Ako dete već nije odlučilo da li će ići na košarku, fudbal, slikarstvo, strani jezik, džez balet ili nešto sasvim drugačije, usmerite ga, ali neka na kraju bar ima utisak da je samo odlučilo čime će da se zanima.

Raspored časova

Dete bi trebalo da ima razvijene radne navike i da se prilagodi što pre rasporedu časova.

Kao što će imati školske obaveze, trebalo bi da dete bude aktivno i u kući. Deca do četvrtog razreda bez problema mogu da nameste svoj krevet, pripreme jednostavniji doručak ili večeru, raspreme sto, slažu čist veš, održavaju čistim i sređenim svoj radni kutak…

U kućni „raspored časova“ trebalo bi da budu domaći zadaci, čitanje knjige ili bar lektire, kraći kreativni zadaci (crtanje, pravljenje ukrasa pred praznike, pa čak i gledanje TV-kvizova), igranje, redovna šetnja i druženje. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.