Višegodišnje ispitivanje naučnika s Univerziteta Harvard (Harvard University) koje je obuhvatilo preko 25.000 ljudi s različitih krajeva sveta i koje još traje, potvrdilo je hipotezu o zdravstvenim benefitima mediteranske ishrane.
Rezultati ispitivanja pokazali su da ne samo da redovno konzumiranje mediteranske hrane umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara za 30%, već i da umanjuje rizik od bilo kakvog kardiovaskularnog oboljenja za 25%!
Ovo je obrazloženo time da su se kod subjekata, koji su bili i koji su i dalje podvrgnuti ispitivanjima, smanjili nivo šećera u krvi i upale, a da je poboljšan indeks telesne mase (BMI).
Zahvaljujući navedenim efektima, smanjuje se i mogućnost dobijanja dijabetesa tipa 2.
Tokom ispitivanja, ustanovljena je i veza između mediteranske ishrane i unapređenja kognitivnih funkcija i dugovečnosti! Naime, usled stresa i upala, dolazi do oštećenja ćelija. Ovaj proces povezan je s telomerima, krajevima hromozoma, koji predstavljaju njihove zaštitne kape. Telomeri se skraćuju s godinama, te njihova dužina može da bude indikator potencijalne dužine životnog veka. Što su telomeri duži, to nas bolje štite od hroničnih oboljenja i prevremene smrti. Zahvaljujući antioksidativnim svojstvima mediteranskih namirnica, ispitanicima je izmerena veća dužina telomera!
Štaviše, dokazano je da ljudi koji se pridržavaju mediteranske ishrane imaju 46% veće šanse da ostanu zdravi u poznim godinama!
U toku su ispitivanja efekata mediteranske ishrane, koja zasad nagoveštavaju pozitivne rezultate, na unapređenje stanja bubrega i pluća, suzbijanje Parkinsonove bolesti i kancerogenih oboljenja i očuvanje mentalnog i fizičkog zdravlja.
Efekti mediteranske ishrane van granica mediteranskih zemalja
Verovatno ste dosad primetili da namirnice karakteristične za mediteranske zemlje imaju bolji ukus u tim zemljama. Razlog je to što su vremenski uslovi u mediteranskim zemljama pogodni za njihovo uzgajanje. To, naravno, ne znači da mediteranska hrana u drugim zemljama nema prethodno navedene zdravstvene benefite, ali ne u istoj meri.
Upravo zbog toga, kompanija Zepter International, predvodnik u oblasti izrade rešenja za bolji i duži život, osmislila je revolucionarnu liniju potpuno prirodnih premium suplementa pod nazivom My Basics, koja obuhvata sve najkorisnije i najlekovitije što priroda ima da ponudi.
Suplementi My Basics zasnovani su na naučnim saznanjima o pozitivnim uticajima prirode na ostvarenje harmonije između tela i uma.
Iako linija sadrži više različitih suplemenata, za ovu priliku izdvojili smo jedan koji odgovara aktuelnoj tematici…
Cholestoptim – za optimalan nivo holesterola
Holesterol se nalazi u svim ćelijama unutar ljudskog tela i jedan je od najznačajnijih sastojaka mozga, kože i drugih organa. Od krucijalnog je značaja za mnoge metabološke procese, kao što je proizvodnja hormona, žuči i vitamina D. Ipak, povišen loš holesterol (LDL) može ozbiljno da ugrozi kardiovaskularno zdravlje.
Cholestoptim, zahvaljujući kombinaciji ekstrakta riže od crvenog kvasca i ekstrakta masline, doprinosi:
- normalizaciji nivoa lošeg holesterola;
- održavanju normalnog nivoa lošeg holesterola;
- smanjenju triglicerida;
- povećanju dobrog holesterola (HDL).
Jedna tableta Cholestoptim-a sadrži 240 mg ekstrakta riže od crvenog kvasca i 50 mg ekstrakta masline. Riža od crvenog kvasca (Monascus purpureus) je preparat prirodnog porekla i sadrži visoku koncentraciju monakolina K, glavnog aktivnog sastojka u obliku kiseline, koji je zadužen za održavanje normalnog nivoa lošeg holesterola i na koji mišići i jetra imaju visoku toleranciju.
Proizvod ne sadrži laktozu, gluten i citrinin.
Preporučena doza: jedna tableta uveče, pred spavanje.