Naslovna » Izlasci » Festivali » Krokodil na BELEF-u 2013: Love Is In The Air

Krokodil na BELEF-u 2013: Love Is In The Air

Na ovogodišnjem BELEF-u, 5. i 6. jula od 20.00, biće predstavljen i festival Krokodil u dvorištu V beogradske gimnazije (Ilije Garašanina).

Tema specijalnog izdanja Krokodila je „Love Is In The Air“, a u petak će se predstaviti četiri regionalna autora različitih generacija i poetika, i svi će biti suočeni s elementarnim pitanjem: Može li se danas pisati o ljubavi i kako?

Svoje ljubavne priče predstaviće David Albahari, Jelena Lengold, Predrag Lucić i gost iznenađenja u razgovoru sa voditeljima Krunom Lokotarom i Ivanom Bevcom i pokušati da odgovore na ovo kompleksno pitanje. Biće i dobre muzike, multimedije i dinamične zabave.

U subotu, 6. jula, biće održan okrugli sto pod nazivom „O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi“ u okviru kog će gosti ovog Krokodilovog događanja zajedno s nekoliko drugih učesnika dati teorijsko i opsežnije viđenje ove (književne ali ne samo književne) problematike.

Ljubav, kao jedna od najstarijih i najvažnijih književnih i umetničkih tema, svedena je na pseudo literarne izlive povremenih i privremenih pisaca i spisateljica. Ko su današnji Orfej i Euridika, Dafnis i Hloja, Tristan i Izolda, Romeo i Julija, Živago i Nataša, Vronski i Ana Karenjina, Majstor i Margarita, Marsel i Albertina, Getsbi i Dejzi? Ima li ih uopšte, i zašto toliko akutno nedostaju upravo u južnoslovenskim književnostima? Da li je pisati o ljubavi sramota? Da li pisati o ljubavi znači izneveravati književnost? Da li je uopšte moguće pisati o ljubavi a ne biti žrtvom mnogobrojnih (književnih) predubeđenja?

To su pitanja na koje će učesnici pokušati da odgvore na vanrednom letnjem Književnom regionalnom okupljanju koje otklanja dosadu i letargiju. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Nada Mandić