Naslovna » Izlasci » Festivali » 26. Međunarodni festival etnološkog filma
Međunarodni festival etnološkog filma
Međunarodni festival etnološkog filma

26. Međunarodni festival etnološkog filma

Od 10. do 14. oktobra u Etnografskom muzeju biće održan 26. Međunarodni festival etnološkog filma.

Ovom prilikom biće prikazana najnovija svetska i domaća produkcija etnološkog i antropolološkog filma.

Filmovi će se takmičiti za sledeće nagrade: Glavna nagrada Grand PriX, Nagrada za najbolji domaći film, Nagrada za najbolji inostrani film, Nagrada za najbolji studentski film, Nagrada za najbolji film na konkursu ID3min.

Ovogodišnji žiri festivala činiće Etami Borjan, Milutin Dedić i Aleksandra Pavićević.Za dž

Od pristiglih 160 filmova iz trideset zemalja, na festivalu će biti prikazano 58 – 22 u konkurentskom programu (17 sati filma), 27 u informativnom programu (20 sati filma) i devet u studentskoj kategoriji (pet sati filma).

Festival etnološkog filma – angažovani karakter

Cilj festivala je vraćanje izvornim idejama i principima, tj. doslednijem sprovođenju žanrovskog opredeljenja ka što čistijem etnološkom i antropološkom filmu.

Po rečima komisije, „veliki broj filmova koji se mogu svrstati u antropološki film opisuje politički kontekst vremena u kome živimo i imaju angažovani karakter u smislu borbe za ljudska prava, sa posebnim akcentom na probleme identiteta“.

Autori filmova koji će biti prikazani preispitivali su rodne uloge i seksualnost u različitim etničkim i religijskim zajednicama i imali analitički pristup u odnosu društva, religije i porodice prema pojedincu drugačijeg seksualnog opredeljenja.

Više o festivalu saznajte ovde.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.