Naslovna » Izlasci » Film » 65. Martovski festival: Pobednički filmovi u bioskopu DOB
65. Martovski festival - nagrade
65. Martovski festival - nagrade

65. Martovski festival: Pobednički filmovi u bioskopu DOB

U utorak, 3. aprila od 19.00, biće prikazano šest filmova koji su osvojili nagrade na manifestaciji 65. Martovski festival.

Jubilarni, 65. Martovski festival je završen, ali filmovi nastavljaju svoj život. Predstavljamo filmove koji su osvojili Gran Pri za najbolje u konkurenciji od 80 vrhunskih domaćih i međunarodnih ostvarenja.

Cena ulaznice: 200 dinara. Filmovi će biti prikazani u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Dan kasnije, 4. aprila od 20.00, biće održana premijera igranog filma „Poziv“ i projekcija kratkometražnog dokumentarca „Film jednog kamiondžije o bratu kamiondžiji“.

Oba filma režirao je Miloš Ljubomirović.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Doma omladine Beograda po ceni od 150 dinara.

Neputovanja

Reditelji: Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi
Trajanje: 9’20’’

Film o lokal-patriotizmu, turizmu i emigraciji. Devojčica živi u sivoj, izolovanoj zemlji ograđenoj visokim zidom. Ona nikada nigde nije putovala, ali ceo život mašta kako će jednog dana otići zauvek u savršeni svet koji se zove Inostranstvo.

Zvezde Gaomeigua

Reditelj: Marko Grba Singh
Trajanje: 23’

U opservatoriji Gaomeigu, narod Naksi posmatra nebo. Teleskop postaje opčinjen mitovima i legendama tog područja. Tu je priča o Velikom vođi koji je nahranio svoj narod. Tu je legenda o srednjovekovnom heroju zvanom Sanduo. Danas, on je skejter u velikom gradu. Dvoje bogova se voli, ali umešao se stranac…

Lijana

Reditelj: Ivan Đurović
Trajanje: 27’14’’

Grupa divljih dečaka, koji odbacuju sve što ima veze sa svetom odraslih upoznaju Vladana, koji nije nalik njihovim slabašnim očevima, i odlučuju da mu otkriju tajnu, skrivenu u šumi.

Isti

Reditelj: Dejan Petrović
Trajanje: 16’23’’

„Isti je“ je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Vidi kakva je (Vidi ja ti nea)

Reditelj: Goran Stolevski
Trajanje: 18’28’’
Država: Makedonija

Po svom izgledu i ponašanju osamnaestogodišnja Aneta se skoro uopšte ne razlikuje od muškaraca. Zbog toga i zbog jednog nezgodnog snimka na telefonu, nju i njenu jedinu drugaricu označavaju kao lezbijke. To uništava njihovo prijateljstvo.

Vongar

Rediteljka: Andrijana Stojković
Trajanje: 60’32’’

Australijski pisac srpskog porekla Vongar živi povučen život u predgrađu Melburna sa svojih šest dingoa za koje veruje da otelovljuju njegovu tragično izgubljenu aboridžinsku porodicu.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.