Naslovna » Izlasci » Akcije » Svetski dan vrabaca: Akcija na Dorćolu u subotu
Svetski dan vrabaca
Svetski dan vrabaca

Svetski dan vrabaca: Akcija na Dorćolu u subotu

Svetski dan vrabaca obeležava se 20. marta, a u subotu, 23. marta od 12.00 do 15.00, biće upriličena akcija na Dorćolskom keju tim povodom.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije postaviće štand na keju na kom će zainteresovani moći da saznaju zašto je vrabaca sve manje i šta bi trebalo preduzeti. Takođe, poklanjaće sadnice žbunja koje su dobar zaklon za vrapce i mesta za gnežđenje.

Vrabac pokućar je jedan od simbola Beograda i jedna od najbronijih ptica u Srbiji koja primetno polako nestaje iz urbanih sredina.

Razlog je loša ponuda hrana, gubitak mesta za gnežđenje, pa čak i nedostatak suve trave od kojih vrapci svijaju gnezda, kaže Aleksan Vukićević iz Društva.

Upravo su prolećni dani pogodni za sadnju žbunja koje vrapcima pruža dobro utočište i zaklon zbog čega će predstavnici tog društva u subotu deliti sadnice.

Pored žbunja vrapcima se može pomoći i postavljanjem kućica za gnežđenje, iznošenjem posuda sa svežom vodom tokom vrelih letnjih dana, a zimi se mogu napraviti hranilice u koje za vrapce treba sipati zrnevlje poput sirovog suncokreta.

U Srbiji živi tri vrste vrabaca – pokućar (Passer domesticus), poljski (Passer montanus) i španski vrabac (Passer hispaniolensis). Nijedna od ove tri vrste nije zvanično ugrožena, međutim pad brojnosti bar u urbanim sredinama primetan je u poslednjih nekoliko decenija.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.