Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Zima 2019/20. počinje u nedelju, 22. decembra
Srećna vam nova zima
Srećna vam nova zima

Zima 2019/20. počinje u nedelju, 22. decembra

U rano jutro, tačno u 5 sati i 19 minuta, u nedelju 22. decembra dolazi nam zima. Ne verujete?

Astronomi kažu tako, a meteorolozi nisu baš sigurni. Obećavaju nam kraj „proleća kad mu vreme nije“, posle čega, možda, dođe leto… Šalimo se, naravno, ali dani su u sred decembra tako topli, da ne znamo šta bismo vam predložili od zimske zabave u zatvorenom, na otvorenom, u prirodi…

O svemu smo pisali prethodnih godina, davali savete, delili poklone, pozivali vas da uživate u događajima koje najavljujemo.

Jedan predlog je, čini se, promakao, a on glasi – organizujte doček zime.

Ove godine je to jednostavnije nego inače, pošto zima dolazi za vikend. Nemojte ostajati budni čitave noći. Otiđite u subotu uveče na spavanje ranije, i organizujte buđenje par sati pre nedeljne zore.

Potrudite se, prethodno, da stan dekorišete toplim bojama i udobnim detaljima, kao što su veliki jastuci, ćebad… Možete uneti i grančice četinera.

Spremite čajeve i zdrave namirnice kao posluženje. Kad kažemo zdrave, ne mislimo na sirove. Bareno korenasto povrće, pirinač, žitarice, osušene urme i šljive, citrusi, riba ili barena piletina, cimet, biber, đumbir… su dobar izbor.

Neka muzika bude tiha, klasična. Ne uključujte televizor, ni druge ekrane. Vizuelni sadržaji samo ometaju potpuno opuštanje.

Možete da radite i jednostavne vežbe koje simuliraju kretanje vode, ili da lagano plešete.

Neka svako od ukućana posveti pažnju svojim mislima, željama i nadanjima, u tišini. Ne preterujte sa unutrašnjim analizama i izbegnite donošenje bilo kakvih odluka. Nije vreme za to.

Posle dočeka zime, izađite i prošetajte ulicama, pored reke, parkom… Produžite, tako, najkraći dan u godini.

Neka zima pred vama bude ispunjena mirom, koji, bez obzira na okolnosti, sebi možete da podarite. Pokušavajte, vežbajte usporavanje i opuštanje… Ako ne duže, ono bar do 20. marta, kad nam dolazi novo, sjajno, najbolje do sada – beogradsko proleće.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković