Naslovna » Blog » Fantastični Beograd » Sirius – najsjajnija zvezda
Sirius
Sirius

Sirius – najsjajnija zvezda

Prvi SF časopis u SFRJ: Sirius

Već neko vreme, Dan u Beogradu se kroz ovaj blog bavi budućnošću i naučnom fantastikom koja se na razne, često neočekivane načine upliće u svakodnevni život.

U nekoliko narednih tekstova, hajde da zajedno bacimo nostalgični pogled na zvezdane trenutke štampanog SF-a u staroj Jugoslaviji i podsetimo se publikacija zahvaljujući kojima su se mnogi od nas zarazili neprolazom slabošću prema ovom žanru.

Godine 1976, u Zagrebu je objavljen debitantski broj Sirius-a, prvog specijalizovanog SF časopisa u zemlji. Idejni tvorac i kum časopisu je bio Damir Mikuličić, hrvatski pisac, najpoznatiji kao autor predloška za (parodijski) znanstvenofantastični film „Gosti iz galaksije“ (1981) Dušana Vukotića, čuvenog majstora za specijalne efekte i dobitnika Oskara za svoj rad u ovoj oblasti na „Supermenu“.

Osovinu časopisa je činio miks prevoda aktuelne svetske produkcije ali i domaćih priča, a deo šarma Sirius-a su činili i često smehotresni uvodnici urednika Borivoja Jurkovića, kao i legendarna rubrika „Za Sirius“ i „Nije za Sirius“, u kojoj urednici piscima daju kratke recenzije priča, ukazuje na greške, predlažu izmene i vrlo, vrlo retko hvale prispele priče. Povratna informacija ali i javna blamaža je značila tadašnjim piscima, i takav pristup je doveo do podizanja kvaliteta domaćih priča objavljenih u Sirius-u, ali i do dodvoravanja uredničkoj politici od koja je imala naglasak na „tvrdom“ SF-u.

Za sve generacije

SiriusZa čitave generacije fanova SF-a koje je sam stvorio i odgajio Sirus je bio referentna tačka, predmet beskonačnog iščitavanja i analiza, a neretko i zabranjeno voće u preracionalnom svetu u kojem se pojavljivao…

Skoro je teško poverovati u tiraže koje je Sirius imao u tadašnjoj Jugi: desetine hiljada, pa čak i po stotinu hiljada primeraka. Ipak, posle 164 broja, Sirius se ugasio 1989. godine, da bi oslobodio mesto na kioscima za progresivniji srpski časopis Alef (o njemu opširnije u jednom od narednih blogova na Dan u Beogradu), dok će u Hrvatskoj nešto kasnije dobiti u mnogo čemu direktnog naslednika – Futuru, koja je dosta dugo gurala do i sopstvenog preuranjenog kraja.

Nedavno se u stilu i formatu identičan svom slavnom imenjaku, u Zagrebu pojavio i Sirius B, koji po predlozima uredništva da se i pisci iz Srbije pojave sa svojim radovima u istom i na ovaj način predstavlja nastavak velike tradicije, pa mu želimo da i on opstane i potraje…

I dan danas, stari Sirius-i obavezna su stavka na buvljacima u verovatno svim ex-Yu republikama a posedovanje kompletne kolekcije je stvar prestiža među ozbiljnim ljubiteljima naučne iliti znanstvene fantastike. 

 

PROČITAJTE I DRUGE FANTASTIČNE BEOGRADSKE PRIČE!

»»»» Pavle Zelić je rođen 1979. godine u Beogradu. Objavio je zbirku SF i horor priča „Poslednja velika avantura“ (Matica srpska, Novi Sad, 2009), scenarista je alternativnoistorijskog strip serijala „Družina Dardaneli” sa crtačem Draganom Paunovićem (prvi album, „Poljubac leptirice” je izdao System comics, 2011), a nedavno je objavio i istorijski triler roman „Peščana hronika” (Laguna, 2013.) o omladinskim radnim akcijama izgradnje Novog Beograda i misteriji koja se tada otkriva i pola veka opseda njegove stanovnike. Ima još koju desetinu priča rasutih po antologijama, časopisima, i novinama u Srbiji i Balkanu, a pisao je (i i dalje ne odustaje) kritike, kolumne i eseje o stripovima, knjigama, filmovima i uopšte, popularnoj kulturi i (naučnoj) fantastici za brojne štampane i online publikacije. Rekao bi nešto duhovito i pametno za kraj, ali mu kao za inat baš sad ništa ne pada na pamet… ;-) 
Blog „Fantastični Beograd“ predstavljaju (dopunjene i ušminkane) Pavlove priče koje je pisao pre nekoliko godina za „Singidunum Weekly“ kao i potpuno novi SF doživljaji u Beogradu…