Naslovna » Blog » Beograđanka u Londonu » Osmesi sažaljenja i pogledi saosećanja
Beograd (foto: Ivana Botić)
Beograd (foto: Ivana Botić)

Osmesi sažaljenja i pogledi saosećanja

Osmesi sažaljenja i drugi (zdravstveni) problemi

Puno toga može da doprinese osećaju životnog i nezadovoljstva, rekao bi čovek dovoljno je samo ovo neprekidno spiranje oblaka – ove uporne tužne kiše i trajni nedostatak svetla, koji je deo onoga na šta smo sami sebe osudili dolaskom u ovo podneblje.

Ako se izuzme ono čemu se nismo nadali, a što su nam preko volje uvalili, precenjujući u svakom pogledu kvalitet ponude mnogo hvaljenog severozapadnog životnog standarda, ima svakako puno toga što smo sa nestrpljenjem iščekivali, kada smo se još davno ovamo uputili.

Duboko smo svi verovali da se visoki standard visoko razvijene zemlje zasniva na socijalnoj i zdravstvenoj sigurnosti njenih građana. Brzo se, međutim, nauči da se malo toga ovde podrazumeva, a dobrobit i sigurnost pojedinca, uključujući i zdravstvenu sliku istog, tradicionalno nije ničija do sasvim privatna briga.

Repertoar svakodnevnih frustracija neočekivano uspešno proširuje se eventualnim zdravstvenim problemima. Ako su nas u našim bivšim zemljama naučili da džedžimo po domovima zdravlja, očekujući da nas lekar pregleda, ovde su nas, bez svake sumnje, navikli da se o sopstvenom zdravlju sami i brinemo.

Lekovi se nabavljaju ne samo po apotekama, već i po raznim drugim specijalizovanim radnjama alternativnih terapija, sa velikim izborom mirišljavih lekovitih trava, ali i širim asortimanom nejasnog sadržaja sa Bliskog i Dalekog istoka. Niko ne očekuje da trpite bolove, a terapiju sami izaberite, jer se nikako ne može reći da je ponuda slaba, a vreme medicinskih radnika je visoko cenjeno i suviše skupo da bi se bavili „sitnim bolestima“.

Ako imate volju da prčkate po sopstvenim ustima, nije zgoreg razmotriti i ponudu za samostalni dentalni pregled, kako se ne bi traćilo dragoceno vreme zubara, a nije u tom slučaju zanemarljiva ni potencijalna novčana ušteda.

Pogledi saosećanja i (neophodna) uputstva za izlečenje

Za dobrobit pacijenta nisu dovoljni osmesi sažaljenja i pogledi saosećanja, što je u engleskim ordinacijama standardizovana praksa, a za više od toga ne može se dati nikakva garancija. Ne samo lekari, nego i pacijenti zatrpani su gomilom papira, koje ispunjavaju i potpisuju pre i posle bilo kakvih intervencija. Kad se o zdravlju pita, najvažnije je objasniti da je bolesnik taj koji bira terapiju i da je prema tome sam odgovoran za način lečenja.

Sad, posle zavidnog dugogodišnjih iskustava, možemo se samo još nadati da ćemo u nekom „ne daj bože“ slučaju doći pod nadzor i brigu jednog od mnogih naših lekara, jer ima ih u takvom broju da ova nada nije ni malo jalova. Dešavalo se da se nađem u sobi za postoperativnu negu ja – prevodilac sa hirurzima, anesteziolozima i konsultantima u razgovoru na našem maternjem jeziku, dok nas englesko pomoćno osoblje gleda u neverici i nerazumevanju.

Način lečenja i terapija koju naši lekari preporučuju je lako razumljiva, iako engleski kojim se služe možda pati od neuglačanog izgovora. To se, nažalost, ne može reći za mnoge lekare koji stižu iz zemalja Komonvelta, čije znanje engleskog ne uliva sigurnost ništa više nego preporučena terapija.

Podrazumeva se, kod lekara se i ne dolazi na razgovor, već po neophodna uputstva, čija je suština, kad se iz svih uglova dobro pogleda, da se prirodan tok događaja ne može izbeći i da se, prema tome, strpljivo i sa verom u izlečenje, na prirodu treba i osloniti. Nada je najjače oružje u borbi sa bolešću na ovim prostorima. Pre odlaska kod lekara treba dobro razmisliti i nadati se najboljem. ♦

PROČITAJTE I DRUGE TEKSTOVE BEOGRAĐANKE U LONDONU!

»»» Vladislava Erdeljan rođena je jedne Badnje večeri, pre mnogo godina, u najvećem gradu, najlepše zemlje koje više nema. Voli da priča i piše na raznim jezicima, a to je uvek najradije i učila i radila. Žali što nije balerina. Čuva drvo u dvorištu, sa pticama bez kaveza. Voli priče i pesme za decu. Igra žmurke sa svojim ćerkama. Želi da putuje po hladnim zemljama. Ima glavu punu nenapisanih priča i pesama, što je mnogo više od onoga što je do sad objavila.