Naslovna » Blog » Beograđanka u Londonu » Opet na prekretnicama
Beograđanka u Londonu: Opet na prekretnicama (foto: Pixabay)
Beograđanka u Londonu: Opet na prekretnicama (foto: Pixabay)

Opet na prekretnicama

Ovo je tekst koji je predugo čekao da bude napisan. Tu je, imam ga, ali me izdaje volja da se u nedogled obračunavam sa sopstvenim mislima.

Znam da, šta god napisala, neću promeniti ništa, ni sebi ni drugima. Tu sam ja, beznačajna jedinka, kao toliki drugi imam mišljenja, pa šta! Čemu konstatacije, kad znamo kako nam je, kad smo jedni drugima sve rekli onda kad smo se prepoznali.

Kako smo, međutim, evo još jednom na nekakvim prekretnicama, prozivam samu sebe, da se obratim onom malom auditorijumu koji sam tokom niza godina sačuvala. Sa jednim jedinim ciljem, da olakšam tegobni teret svakodnevnog poraza, kojim ubija realnost, jednako i vas tamo negde i mene ovde, baš kao da sam nigde.

Truli Zapad sve truliji, Balkan sve smutniji…

Ako će vam ovo saznanje pružiti makar malo olakšanje, verujte da nas je trenutna beda i politički mrak pojeo sve. Truli Zapad je sve truliji, Balkan je sve smutniji… Svi živimo laž boljitka, sve dok nas laž sreće i napretka ne sačeka u novom danu bez izbora, u danu uvek istih napora, u osvešćenju da je sutra danas i da bolje nema.

Bliži smo, verujte, nego ikad ranije, a približile su nas političke nepogode i sumanute odluke u koje nismo verovali, kojima se nismo nadali, a koje moramo da živimo, bez obzira kakav smo lični izbor napravili.

Na Balkanu postoji i dalje čvrsto uverenja da su ovo ovde sigurne i uređene države. Stvari se, međutim, naglo komplikuju kad ti isti sami sebi počnu da izmiču stolice, a niko im i ne traži mesto za sedenje.

Vidite, živim na Ostrvu na kome se veruje da je istorijski tok moguće vratiti unazad, da će se, ne zaustavljanjem, nego kretanjem unazad stići pravo u zlatno doba; iako u odnosu na to zlatno – viktorijansko vreme, Britaniji u sadašnjem trenutku nedostaju sve one kolonije koje su zauzimale 40% svetske teritorije, a koje je zamenio Komonvelt, pogodan za monarhističko paradiranje i engleske sportske igre, kakve su kriket i polo.

Zlatno doba se predviđa, iako su, zvaničnim istupanjem iz Evrope, odsečene ruke koje su, pružene preko Kanala, obezbeđivale slobodu kretanja i trgovine.

Izolacija

Živim u zemlji u kojoj se uspešna medijska kampanja izjednačava sa slobodom govora i u kojoj je demokratija ustupila mesto demagogiji. Zvuči li poznato?!

Masa je, verujte, svuda ista. Jednako bira one najglasnije i najbezobzirnije. Poštenje je davno prevaziđena kategorija u izboru lidera. Nije beznačajna razlika, doduše, koja ove itonske đake odvaja od one primitivne bagre, koja sedi u skupštini i poslušno glasa po nalogu vođe, a koja se tiče porekla i obrazovanja.

Kad su otvorili novi front za žrtvovanje čitavog jednog naroda, sa već uigranim i više puta proverenim taktikama, prestala sam potpuno da pratim vesti bilo kakvog sadržaja.

I pored toga, nije mi teško da, u sadašnjem scenariju, ispravno pretpostavim kakvu je sudbinu za sebe izabrao koji od glavnih aktera. Vremena se menjaju, istorija se ponavlja, a ljudi su jednako zli, glupi i nezajažljivi.

Ne treba biti ni istoričar, ni ekonomista, treba samo imati dobro otovorene oči da bi se sagledala bezizlaznost situacije u koju je sila i pretnja ovaj svet dovela. Ovde na Ostrvu, naša realnost je, po svemu sudeći, prava ostrvska izolacija. ♦

Svi tekstovi Beograđanke u Londonu!

»»» Vladislava Erdeljan rođena je jedne Badnje večeri, pre mnogo godina, u najvećem gradu, najlepše zemlje koje više nema. Voli da priča i piše na raznim jezicima, a to je uvek najradije i učila i radila. Žali što nije balerina. Čuva drvo u dvorištu, sa pticama bez kaveza. Voli priče i pesme za decu. Igra žmurke sa svojim ćerkama. Želi da putuje po hladnim zemljama. Ima glavu punu nenapisanih priča i pesama, što je mnogo više od onoga što je do sad objavila.

Uređuje: Vladislava Erdeljan

»»» Vladislava Erdeljan rođena je jedne Badnje večeri, pre mnogo godina, u najvećem gradu, najlepše zemlje koje više nema. Voli da priča i piše na raznim jezicima, a to je uvek najradije i učila i radila. Žali što nije balerina. Čuva drvo u dvorištu, sa pticama bez kaveza. Voli priče i pesme za decu. Igra žmurke sa svojim ćerkama. Želi da putuje po hladnim zemljama. Ima glavu punu nenapisanih priča i pesama, što je mnogo više od onoga što je do sad objavila.