Naslovna » Blog » Fantastični Beograd » Biće skoro propast sveta…
Propast sveta
Propast sveta

Biće skoro propast sveta…

Biće skoro propast sveta… Nek propadne, nije šteta!

I zaista, ovih dana, više nego ikad, to deluje kao izvesnost pre nego buncanje čoveka-sendviča sa ćoška sa naškrabanim proročanstvom na kartonu koji mu prekriva rite.

A kako to izgleda iz perspektive nas, Beograđana? Da li zaista treba da se brinemo zbog svetske ekonomske krize mi, koji smo doživeli bombardovanje, ratove, ultra-sega-mega-hiperinflaciju i preživljavanje celih porodica sa pet maraka mesečno, taman za po litre benzina, piramidicu jogurta i tepsiju bureka.

Pokušavaju da nas zaplaše sa belosvetskim viruščinama, a nemali broj ljudi ovde se još seća poslednje svetske epidemije velikih boginja i velike tačke koja je zauvek stavljena na ovu opaku boleštinu upravo u Beogradu.

Pa šta?!

Najavljuje se novi hladni rat, zvecka se oružjem, a bogami i raspaljuju sukobi i ratovi kojekuda svuda? Prete nam svima bespilotnim dronovima, supervojnicima, oštrim ekonomskim sankcijama, ukidanjem Diznija? Prosečan građanin Srbije će reći… pa šta? Been there, done that, got a T-shirt.

Asteriks nas je još kao malo naučio da se jedino treba plašiti da vam nebo ne padne na glavu, a sada, kada se u biskopima prevrću gradovi pa i čitavi kontinenti, a svako je na trenutak pomislio šta bi sve od liste stvari za uraditi pre kraja života… ili sledećeg paljenja akceleratora u CERN-u možemo samouverno tvrditi da smo, ako smo već uspeli da između ostalog, spojimo u istom danu bombardovanje i zemljotres, spremniji nego bilo ko da dočekamo štagod nam se sprema.

Gledaj s druge strane

Dakle, gledajte na to sa ove strane: svi oni na zapadu (i istoku!) sada mogu lepo da paniče, ali oni ustvari dolaze na naš teren, mi smo ovde već bili, i zato smo utoliko spremniji na sve. Ukoliko ipak mislite da vam je potrebna dodatna literatura, gde ćete se bolje informisati nego u svetu naučne fantastike?!

Jer, ako u u zadnjem džepu držite Priručnik za odbranu i zaštitu od zombija lako ćete se snaći u Zombilendu, moći ćete sebi da kažete Ja sam legenda u svetu preplavljenom vampirima i da se orijentišete i prevaziđete bilo koji postapokaliptični problem na Putu, pa makar morali da ustopirate Pobesnelog Maksa ili još gore, Vogonski svemirski brod.

The geek shall inherit the Earth! 

PROČITAJTE I DRUGE FANTASTIČNE BEOGRADSKE PRIČE!

»»»» Pavle Zelić je rođen 1979. godine u Beogradu. Objavio je zbirku SF i horor priča „Poslednja velika avantura“ (Matica srpska, Novi Sad, 2009), scenarista je alternativnoistorijskog strip serijala „Družina Dardaneli” sa crtačem Draganom Paunovićem (prvi album, „Poljubac leptirice” je izdao System comics, 2011), a nedavno je objavio i istorijski triler roman „Peščana hronika” (Laguna, 2013.) o omladinskim radnim akcijama izgradnje Novog Beograda i misteriji koja se tada otkriva i pola veka opseda njegove stanovnike. Ima još koju desetinu priča rasutih po antologijama, časopisima, i novinama u Srbiji i Balkanu, a pisao je (i i dalje ne odustaje) kritike, kolumne i eseje o stripovima, knjigama, filmovima i uopšte, popularnoj kulturi i (naučnoj) fantastici za brojne štampane i online publikacije. Rekao bi nešto duhovito i pametno za kraj, ali mu kao za inat baš sad ništa ne pada na pamet… ;-) 
Blog „Fantastični Beograd“ predstavljaju (dopunjene i ušminkane) Pavlove priče koje je pisao pre nekoliko godina za „Singidunum Weekly“ kao i potpuno novi SF doživljaji u Beogradu…

loading...