Naslovna » Blog » Beograđanka u Londonu » Školske inicijative: Prilika za kreativne roditelje
Školske inicijative
Å kolske inicijative

Školske inicijative: Prilika za kreativne roditelje

Uz neopisivu radost uvek otvaram pisma iz škole u kojima se najavljuju pažljivo planirani kreativno inicirani dani, koji su redovna prilika za roditelje u Engleskoj da aktivno učestvuju u školskom životu.

Ni u čemu ne uživam više nego u takozvanim porodičnim aktivnostima, gde treba, zajedno sa decom, da se posvetimo komplikovanim kreativnim zadacima, koji su po pravilu, potpuno iznad dečjih sposobnosti, na šta se niko ne obazire, najmanje dete, koje očekuje punu i svestranu podršku.

Na nama roditeljima je da, u punom obimu, iskažemo svoje skrivene talente praveći: strašila, rekete, maske, kostime…

Sve se uvek unapred priprema, pa nema vrdanja ni jeftinih izgovora. Sklona sam da pomislim da je to vrsta prikrivene provere roditeljskih sposobnosti, jer se svaki takav dan pretvara u nezvanično takmičenje za najkreativniju mamu i najprljavije dete.

Sve za dete

Deca, za razliku od većine odraslih, jer ima i takvih koji na ovaj način leče svoj pritajeni egzibicionizam, sa velikim uživanjem iščekuju ovakve (kre)aktivnosti i zdušno učestvuju u njima. Za njih je to je prilika da mažu, lepe i seckaju bez bojazni da će bilo ko biti zabrinut zbog ofarbane i ulepljene kose ili trajnih fleka na odeći.

Mi roditelji treba da budemo uzor potomstvu u pokazanom entuzijazmu i požrtvovanosti za školski rad. Eh, entuzijazam – nezaobilazna, najvažnija reč svakog CV-ja. Svemu se u ovoj zemlji, bez razlike, mora pristupiti posvećeno i požrtvovano – to je u opisu svakog radnog mesta, te se ne smemo prevariti i bez ozarenja prihvatiti dužnosti koje nam pripadaju, ukoliko želimo da nas lepo gledaju.

Tako ja, iako sam se ovde pomirila sa ulogom „čudaka“, jer mi druge, romantične ili herojske uloge loše pristaju, zarad dobrobiti svog deteta, moram radosno da crvkućem, dok pod presijom konkurencije i školskog zvona učestvujem u kreativnim porodičnim zadacima.

Kreativni roditelji … čitaj: majke

Školske aktvnosti, u nižim razredima engleskih škola, osmišljavaju se uz podrazumevano porodično, čitaj majčino, angažovanje. Primorane da zbog troškova brige o deci, koji su najveći u Evropi, veći deo života posvete porodici, majke u Engleskoj aktivno učestvuju u školskom životu. One kojima pođe za rukom da, vodeći brigu o učenicima za vreme ručka, na izletima i ostalim vanrednim aktivnosti, pokažu dovoljno veliku privrženost školi, deci i nadasve direktorki, mogu da očekuju, posle izvesnog broja godina, pedagoške kurseve o trošku škole i eventualno zaposlenje.

To, kao izgledna opcija i nije loše za veliku većinu i tako nekvalifikovanih i slabo obrazovanih majki, ali ima i u takvom jednoličju nekih već ranije intelektualno stasalih žena, čiji život nije uvek i samo bila porodica, a za takve u tom sistemu nema mesta, jer sposobnost i znanje vreba da ugrozi poziciju priučenih edukatora.

Porodični ideal je, gle čuda, kao i dosta toga, ostao na visokim standardima iz prethodnih stoleća. Koliko god da slušamo o ravnopravnosti polova u svetu zapadnih demokratija i kako god uzvišeno da se ona drži iznad neuglednih balkanskih standarda, ta ravnopravnost ne liči na onu o kojoj su nas u socijalizmu učili.

Englesko društvo je duboko prožeto prikrivenim šovinizmom u svim aspektima, a za ženu i majku iz viših društvenih slojeva danas, kao i nekada, latiti se posla nije ništa do potvrda srozavanja na čvrsto uspostavljenoj drušvenoj lestvici. ♦

SVI TEKSTOVI BEOGRAĐANKE U LONDONU!

»»» Vladislava Erdeljan rođena je jedne Badnje večeri, pre mnogo godina, u najvećem gradu, najlepše zemlje koje više nema. Voli da priča i piše na raznim jezicima, a to je uvek najradije i učila i radila. Žali što nije balerina. Čuva drvo u dvorištu, sa pticama bez kaveza. Voli priče i pesme za decu. Igra žmurke sa svojim ćerkama. Želi da putuje po hladnim zemljama. Ima glavu punu nenapisanih priča i pesama, što je mnogo više od onoga što je do sad objavila.

loading...