Naslovna » Blog » Fantastični Beograd » Horor: Dva razloga da se plašite mraka
Horor: Dva razloga da se plašite mraka
Horor: Dva razloga da se plašite mraka

Horor: Dva razloga da se plašite mraka

The Beatles ili The Rolling Stones, Zvezda ili Partizan, petit beurre ili plazma, život je pun dualizama koji vas navode da birate između dve strane istog novčića. Horor književnost nije izuzetak…

Daklem…

U crvenom uglu ringa imamo Stivena Kinga, kralja horora ne samo po imenu, živu legendu, čoveka čija je svaka knjiga bestseler, a ekranizacija istih zagarantovana dok je ukupan skor prodatih primeraka dostiže 350 MILIONA što će reći, takmiči se sa Bogom, Mao Cedungom i Džej Kej Rouling.

U plavom uglu je Den Simons, izazivač, čovek koji jeste gazio tek utabanom stazom koji je King iskrčio ali ga neretko izdižu i na viši pijedestal kvaliteta i vrednosti proze, čovek podjednako verziran u hororu i tvrdoj i metafizičkoj naučnoj fantastici, a ne treba zaboraviti ni čuveni Kingov blurb „osećam strahopoštovanje pred Denom Simonsom“ koji se preštampava na koricama Simonsovih knjiga.

Ring u kojem se ova dva teškaša rvu je ‘glavnotokovski’ roman strave i užasa. Nisu oni jedini koji ostavljaju znoj, krv i delove tela na ovom mestu, dostojan meča je i Nil Gejmen ali je on više specijalizovan za traumiranje dece a šta tek reći za Klajva Barkera, iako je tek on isuviše žestok za većinu stomaka.

Megalomanski magnum opusi

Kako to izgleda kroz karijere Kiga i Simonsa vidimo kroz sledeće primere: obojica su imali trnovite puteve do uspešnih prvih romana – „To“ prvog, kao i „Leto noći“ odnosno „Ukleta zima“ drugog – priče su o grupi dečaka i istim tim dečacima kad porastu koji se sučavaju sa drevnim zlom u malom gradu, „Salemovo“ i „Strvinarska uteha“ originalni su romani o vampirima, a obojica imaju i svoje megalomanski osmišljene magnum opuse u žanru naučno-epske fantastike, čija zajednička karakteristika moćan lik negativca tj. Rendal Fleg u „Mračnoj kuli“ i Šrajk u „Hiperionu“.

Bacajući fokus na domaću obradu ova dva pisca – otkrićemo još argumenata za osnovnu tezu: Laguna izdaje Simonsa a Alnari odnosno Vulkan Kinga, reizdaju se stara izdanja („Pesma boginje Kali“ odnosno „Uporište“) ali i ide u korak sa najnovijim naslovima kojih nismo stigli ni da se poštenu uželimo pre no što su se već pojavili u prevodu.

Oba pisca ovde imaju još nešto zajedničko, čoveka, izdavača i prevodioca zaslužnog za prvo pojavljivanje i veći deo dalje promocije ovih pisaca – Gorana Skrobonju, koji je i sam uspešni pisac poznat i kao srpski Stiven King (ili je to srpski Den Simons?).

O aktuelnosti dela obojice najbolje govori osećaj dubokog nespokoja koji imate kada čitate o apokaliptičnoj pošasti u Kingovom „Uporištu“ dok napolju besne raznorazne boleštine, ili jezi sa maglovitih beogradskih ulica koja se lepo nadovezuje na atmosferu podzemlja Londona kojima krstari Čarls Dikens u Simonsovom „Drudu“.

Dakle, King ili Simons? A zašto ne obojica? 

SVE FANTASTIČNE BEOGRADSKE PRIČE!

»»»» Pavle Zelić je rođen 1979. godine u Beogradu. Objavio je zbirku SF i horor priča „Poslednja velika avantura“ (Matica srpska, Novi Sad, 2009), scenarista je alternativnoistorijskog strip serijala „Družina Dardaneli” sa crtačem Draganom Paunovićem (prvi album, „Poljubac leptirice” je izdao System comics, 2011), a nedavno je objavio i istorijski triler roman „Peščana hronika” (Laguna, 2013.) o omladinskim radnim akcijama izgradnje Novog Beograda i misteriji koja se tada otkriva i pola veka opseda njegove stanovnike. Ima još koju desetinu priča rasutih po antologijama, časopisima, i novinama u Srbiji i Balkanu, a pisao je (i i dalje ne odustaje) kritike, kolumne i eseje o stripovima, knjigama, filmovima i uopšte, popularnoj kulturi i (naučnoj) fantastici za brojne štampane i online publikacije. Rekao bi nešto duhovito i pametno za kraj, ali mu kao za inat baš sad ništa ne pada na pamet… ;-) 
Blog „Fantastični Beograd“ predstavljaju (dopunjene i ušminkane) Pavlove priče koje je pisao pre nekoliko godina za „Singidunum Weekly“ kao i potpuno novi SF doživljaji u Beogradu…