Naslovna » Blog » Beograđanka u Londonu » Pabovi: A što piješ kad ti škodi?
Što piješ kad ti škodi (foto: Aleksandra Prhal)
Što piješ kad ti škodi (foto: Aleksandra Prhal)

Pabovi: A što piješ kad ti škodi?

Kao što kod nas postoji takozvana „kafanska kultura“ i teško je zamisliti da se život odvija bez svakodnevnog okupljanja u obližnjoj kafani/ci, kod Engleza pabovi imaju istu važnu funkciju.

Pabovi često služe i kao mesto obeležavanja važnih događaja, kakva sugeneracijska okupljanja, a podrazumeva se i poslovnih sastanaka. Nema mesta u Engleskoj, koliko god da se na mapi čini malo, a da nema bar jedan pab sa velikom tradicijom.

Imajući u vidu pabske navike i sveukupnost ponude, reklo bi se da u ovom delu sveta postoji problem sa izborom pića.

Pivo i jeftina sumnjiva vina

U hladnim zemljama, po svoj prilici, osnovni cilj provoda jeste da se što brže i efikasnije zagreje duša i zaboravi stvarnost, onda, čak i kao potpuni laik u oblasti alkoholisanja, moram da primetim da su piva i jeftina sumnjiva vina potpuno pogrešan izbor.

Svuda na Balkanu poznato je: za zagrevanje i zanesvešćivanje nema ništa bolje od domaće rakije, čija se jačina i kvalitet samo po čuvenju zna, koliko zato što je domaćin neumereno hvali, toliko i zato što ne podleže industrijskim proverama.

Oni Evropljani, među kojima ima veliki broj Engleza, koji su svojevremeno putovali po negdašnjim južnoslovenskim krajevima, svoja živopisna iskustva iz kafana i sa privatnih zabava sa izvesnom dozom nostalgije prenose neupućenim turistima.

Nije teško shvatiti zbog čega Škotska, gde je viski nacionalno piće, drži nezvaničan nacionalni rekord u opijanju, jednako kao i u prebrzom starenju. U potpunom nedostatku domaće varijante, Englezi moraju da se posluže kreativnim alternativama, te da raznim koktelima ostvare željeni nokautirajući efekat.

Teško opijanje – u svakoj prilici

Poznato je da čitava severna Evropa, ne samo Britanija, ima izražen problem sa alkoholnim predoziranjem na proslavama bilo kog tipa. Teška opijanja su zajednički imenitelj svih oblika zabave na ovim stranama.

Nije od presudnog značaja jesu li u pitanju uobičajeni vikendaški provodi ili svadbe na ekskluzivnim mestima – svaka prilika za neograničen unos alkohola je dovoljno dobra prilika.

Najstrašniji prizori među neiskusnim konzumentima mogu se videti vikendom uvek u večernjim satima. Ko se, na daj bože, u tim satima odluči za izlazak u grad, mora biti veoma vešt u slalom vožnji kako bi blagovremeno i bezbedno zaobišao razgolićenu omladinu, naročito devojke, koje se, sa nedovoljno garderobe i previše šminke, sapliću niz ulicu. Nema mnogo tužnijih uličnih prizora od ovakvih.

„Valja se“

Daleko od toga da na bilo koji način branim balkanske konzumerske navike, ali kod nas još postoji svest gde se završava kafana, a gde počinje kaldrma. Ima naš narod dobru staru, mada pomalo zaboravljenu izreku: Što piješ kad ti škodi?

Ova se drevna mudrost uspešno i često zanemaruje u potrebi nalaženja isceliteljskih razloga u ispijanju alkohola, pa se navike, ne odveć odmerenog i čestog „potezanja“, opravdavaju od pamtiveka poznatim receptima za dobro zdravlje i dug život.

Kao što je poznato, dobro je zaliti ne samo početak i kraj svakog obroka, nego je još preporučljivo „na tašte“ popiti po jednu, a „valja se“ i za svaku čast, te za pokoj duše, o slavama i svadbama da i ne govorimo i tako nema prilike u kojoj ne bi bilo dobro izneti prepečenicu.

No nije ni ova, svuda dostupna medicina, jednako dobra za svakoga. Za većinu bi verovatno bilo bolje da se okrenu nekim drugim tradicionalnim metodama lečenja. ♦

SVI TEKSTOVI BEOGRAĐANKE U LONDONU!

»»» Vladislava Erdeljan rođena je jedne Badnje večeri, pre mnogo godina, u najvećem gradu, najlepše zemlje koje više nema. Voli da priča i piše na raznim jezicima, a to je uvek najradije i učila i radila. Žali što nije balerina. Čuva drvo u dvorištu, sa pticama bez kaveza. Voli priče i pesme za decu. Igra žmurke sa svojim ćerkama. Želi da putuje po hladnim zemljama. Ima glavu punu nenapisanih priča i pesama, što je mnogo više od onoga što je do sad objavila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.