Naslovna » Blog » BG Puzzle » Kuća Đure Jakšića: Boem na pravom mestu
Kuća Đure Jakšića
Kuća Đure Jakšića

Kuća Đure Jakšića: Boem na pravom mestu

Pre više od sto trideset pet godina Zemljin šar napustio je pesnik i slikar Đura Jakšić, najizrazitiji srpski romantik i – boem.

Čovek snažne ličnosti, večito usamljen i u sukobu sa zaostalom sredinom, u svoja dela usmeravao je bujicu prkosa, ponosa i unutrašnjeg razdora. Tuga, očajanje, potreba za toplinom, čežnja i razočaranje zrače iz njegovih stihova, a lični naboj buntovnika kao slap potapa i današnjeg posmatrača slika ovog autora.

Rođen u svešteničkoj porodici u Srpskoj Crnji 1832, Đura se stalno sklanjao, neprestano tražio svoje mesto. Napustio je gimnaziju posle trećeg razreda da bi učio slikanje kod privatnih učitelja, a neko vreme bio je i đak Konstantina Danila, tada najvećeg srpskog slikara.

Ni u Beču i Minhenu nije bio strpljiv da dovrši školovanje. Radio je kao nastavnik crtanja po palankama u Srbiji, a 1872. postao korektor Državne štamparije u Beogradu, da bi četiri godine kasnije, iako bolestan, izveštavao sa drinskog ratišta. U boju Srbije i Turske, Đura je nadrljao: fizički je napadnut zbog pripovetke koju je napisao, a potom osuđen na 20 dana zatvora. Smrt ga je uzela pre izdržavanja kazne.

Boemi i alkoholičari

Kuća u Skadarliji u kojoj je živeo danas je stecište umetnika. Na platou pred njom glumci čitaju stihove. Održavaju vatru. Turisti i namernici okupljeni oko ognjišta upijaju reči. Iskri im u očima. I žar – traje!

Umetnik koji voli čašicu je boem. Svi ostali skloni kapljici su – alkoholičari.

Kad bi danas nenadano na ulazu u beogradske firme i državne ustanove postavili alkometar za zaposlene, mnogi ne bi mogli da uđu u svoju kancelariju. Fotelje direktora, sudija, činovnika, savetnika, glavnih i odgovornih urednika našeg života… ostale bi prazne.

Pogubniji od alkometra na ulazu, bio bi svakako alkometar postavljen na izlazu: neki koji su se provukli oslobođeni svake sumnje da na posao dolaze cvrcnuti – ne bi mogli da izađu iz zdanja od društvenog značaja!

Oni ne šljemaju kod kuće. Na poslu je bolje! Nakresani upravljaju brodom koji teškom mukom pokreću galioti u potpalublju. Džabe ljudi veslaju svom snagom! Nafajtani barba upravio je brod u ljute talase. Umesto pramcem, krenuo krmom u buru. Pijandura misli da se tako postaje boem. ♦

Sve priče Darka Kalezića!

»»»» Darko Kalezić rođen je 1963. godine u Beogradu. Objavio je zbirke priča „U repu zvezde padalice“ (Matica srpska, Novi Sad, 1994), „Galerija predaka“ („Rad“, Beograd, 1997) i „Bajke iz Smešne Poljane“ (zbirka priča za decu i mlade duhom, autorsko izdanje, Beograd, 2007) i roman „Škola letenja“ („Narodna knjiga“, Beograd, 2005). Prozu su mu objavili mnogi srpski časopisi, kolumne je pisao za nedeljnik „Singidunum Weekley“, reportaže za „Nacionalnu geografiju – Srbija“ i novinske priče za dnevni list „Politika“. Pokušava da živi i radi u Beogradu. Dosad mu je polovično uspelo: radi, a želeo bi malo i da živi. Blog „BG Puzzle“ predstavljaju Darkove priče koje je pisao pre nekoliko godina za „Singidunum Weekly“…