Naslovna » Arhive po tagovima: darko kalezić

Arhive po tagovima: darko kalezić

U Muzeju vazduhoplovstva: Prvi utisak

U Muzeju vazduhoplovstva

Kada stranca, putnika namernika oblak nanese u vazdušnu beogradsku luku, prvi kontakt sa srpskom civilizacijom mogao bi da se odigra u Muzeju vazduhoplovstva koji se nalazi tik uz aerodrom Nikola Tesla.

Pročitaj više »

Trg Slavija: Adrenalinski šok

Trg Slavija

Trg Slavija, tj. kružni tok na Slaviji, najveći je vir prestonice. U njega svakodnevno, privučene neobjašnjivom silom, iz svih pravaca kuljaju kolone ljudi, zavrte se kao u kakvom obredu i, pročišćene, nastave u raznim pravcima.

Pročitaj više »

Malo ratno ostrvo: Adica za dlan stvorena

BG Puzzle - Malo ratno ostrvo

Malo ratno ostrvo „tutnji“ pet vekova uz svog starijeg brata – uz Veliko ratno ostrvo. Sve što važi za brata, važi i za njega: godina rođenja, poreklo, osobine, karakter, građa, šumska grupa, šarena hladovina… ma sve je isto-istacko, samo malo, maleno, majušno, malecko.

Pročitaj više »

Dunavski kej: Obala majora Gavrilovića

Dunavski kej: Obala majora Gavrilovića

Ne bi bilo na odmet da mladi teniseri koji odašilju jedni drugima žutozelene bekhende i forhende na igralištima uz Dunavski kej bar znaju da su na istom mestu pre sto godina dve armije razmenjivale serve s lopticama smrti.

Pročitaj više »

Gandijeva ulica: Prva asocijacija – građanski otpor

Gandijeva ulica - građanski otpor

Mohandas Karamčand Gandi poznat kao Mahatma – Velika duša (1869–1948), čije ime nosi novobeogradski bulevar – Gandijeva ulica – osnivač je savremene Indije i zagovornik satjagrahe, nenasilnog otpora, kojim je sproveo revoluciju oslobađajući indijsku naciju od britanske kolonijalne vlasti.

Pročitaj više »

Spomenik Nikoli Tesli: Ko je ugasio svetlo

Spomenik Nikoli Tesli

Kada bi se, ne daj bože, večeras ugasilo svetlo koje je Radovan Jovanović zvani Monstrum uveo za svojih 30 godina baratanja glimericom – pola prestonice, deo Srbije i nešto majčice Rusije bilo bi u mrklom mraku!

Pročitaj više »

Branislav Nušić: Raport askurđelu

Branislav Nušić (foto: Muzej grada Beograda)

Pre više od sto godina u složenim okolnostima dinastičkih prevrata Branislav Nušić pisao je komedije, romane i pripovetke, a u Politici pod pseudonimom Ben Akiba objavljivao angažovane novinske tekstove.

Pročitaj više »

Randevu Kod konja

Spomenik knezu Mihailu

Ko se u Beogradu zaljubio, a nije do sada imao randevu s voljenom osobom Kod konja, trebalo bi ozbiljno da se zamisli i prizna sebi da li uopšte voli dotičnu osobu, ovaj grad i predstojeći dan.

Pročitaj više »

Jelena Šantić: Pirueta mira u parku

Jelena Šantić - Pirueta mira u parku (foto: mojvracar.blogspot.com)

Kad je devedesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji progovorio barut, jezikom koji na Balkanu svi perfektno parlaju, Jelena Šantić (1944–2000) imala je impresivnu umetničku biografiju.

Pročitaj više »