Naslovna » Blog » BG Puzzle » Ulica Danteova: Raja na ivici pakla
Ulica Danteova
Ulica Danteova

Ulica Danteova: Raja na ivici pakla

Pesnici uvek beže od nečega: jedni jer ih „ulica“ ne razume, drugi zato što ne podnose rulju, treći od samih sebe.

Ako to bežanje posmatramo figurativno, jasno je da se ne radi o bežaniji, već o vrsti kretanja i neprestanom traganju svojstvenim ovom nežnom soju umetnika. Dotični su inače individualci kojima i tri čoveka u liftu predstavljaju masovno okupljanje, a sedmoro na trgu – rušilačke demonstracije.

Rasni pesnik izbegava krdo, prelazi ulicu čim vidi grupu. Mada poeta čoveka i ženu kao bića veliča i kuje im stihove, gomila ga uznemirava baš zato što ne razmišlja kao individua, već kao glupa masa koja poništava i gazi pojedinca. Nekad i bukvalno.

Besmrtna dela

I italijanski pesnik plemićkog porekla Dante Aligijeri (1265–1321), čija je ulica na Karaburmi, dobar deo života je bežao – od lomače koju bi mu podložili političko-verski protivnici u rasitnjenoj srednjovekovnoj Italiji, samo da su ga navatali.

U izgnanstvu je i umro. Obožavalac lepe Beatriče proteran je iz rodne Firence 1302. i sahranjen u Raveni.

Uz ostala besmrtna dela što su otvorila vrata renesanse – koja je pisao tako da ga razumeju i obrazovani, i oni koji se tek zahuktavaju u tom pravcu – Dante je sročio i „Božanstvenu komediju”, triptih-poemu: „Pakao”, „Čistilište” i „Raj”.

U krugovima pakla „sreće” strašljivce, razvratnike, proždrljivce, lenjivce, nasilnike svih fela, podvodače, licemere, lopove, zle savetnike, sejače nesloge, izdajnike – našem društvu tako znane likove – koji čine tampon zonu oko Lucifera.

Prolazeći kroz tminu greha stvaralac nekako stiže do sreće, mira, prosvetljenja.

Cilj je… ljubav

Dante je prošao kako je prošao, sad mi treba da se zapitamo: „U kojoj smo fazi puta?” Prošli smo komunizam, hiperinflaciju, udaljili se od Boga… Talože se gresi, a đavo samo menja brojna lica.

Izašavši iz paklenog grotla, sad – u tranziciji, čistilištu – stojimo na ivici. Hoćemo li se uhvatiti tanane niti svetla što vodi ka obećanom raju?

Kao raja koja stremi pročišćenju, možda bi za početak trebalo da se vratimo staroj dobroj ljubavi na svim nivoima: prema bližnjem svom, porodici, devojci…

Ljubav je jedino što bi nas sigurno dovelo do cilja. Plus bonus: više ne bi bilo bele kuge. ♦

Sve priče Darka Kalezića!

»»»» Darko Kalezić rođen je 1963. godine u Beogradu. Objavio je zbirke priča „U repu zvezde padalice“ (Matica srpska, Novi Sad, 1994), „Galerija predaka“ („Rad“, Beograd, 1997) i „Bajke iz Smešne Poljane“ (zbirka priča za decu i mlade duhom, autorsko izdanje, Beograd, 2007) i roman „Škola letenja“ („Narodna knjiga“, Beograd, 2005). Prozu su mu objavili mnogi srpski časopisi, kolumne je pisao za nedeljnik „Singidunum Weekley“, reportaže za „Nacionalnu geografiju – Srbija“ i novinske priče za dnevni list „Politika“. Pokušava da živi i radi u Beogradu. Dosad mu je polovično uspelo: radi, a želeo bi malo i da živi.Blog „BG Puzzle“ predstavljaju Darkove priče koje je pisao pre nekoliko godina za „Singidunum Weekly“…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.