Naslovna » Blog » BG Puzzle » Prljavi inspektor Blaža i ja: oda… o, da!
Prljavi inspektor Blaža, Darko Kalezić i Aki
Prljavi inspektor Blaža, Darko Kalezić i Aki

Prljavi inspektor Blaža i ja: oda… o, da!

Iako smo zajedno išli u Petu gde su nas mučili isti profani – Čakara, Radovanovićka i ostali, i gde smo pelcovani od istih „bolesti“, Prljavi inspektor Blaža bio mi je poznat preko novinskih slika na kojima se Pamela Anderson stiskala uz njega.

On uvek nasmejan, uspravan, a ona stasita, ispršena i… srećna. Prizor dostojan divljenja. Svaki put kad bih video njihovu zajedničku sličku, zavideo bih mu, kao čovek i kao kolumnista. Ali, nisam bio jedini.

Čak i drugi slavni prijatelji

Primetivši zavist u očima nacije, Igor Blažević (1962, Beograd – ±∞) postao je Prljavi inspektor Blaža i od tada se slika isključivo sa prsatim likovima.

Među onima s obilatim grudima koji su stali uz Igora je i Čak Noris, kome je loše pošlo u životu, pa mu Blaža učinio, stao uz njega kad je najteže. Čaku je to značilo za dalju karijeru.

Junak ove priče ima još mnogo planetarno slavnih prijatelja. Umesto nekih čak vraća dug!

Sećate li se slučaja sa Supermenom koji je, izgubivši u obaranju ruku od Čaka Norisa, bio dužan da do kraja života nosi gaće preko helanki. Kad je Supermen umro, mada je de jure i de facto prestala obaveza da nosi pomenutu garderobu, odgovorni Blažević preuzeo je na sebe taj modni krik.

Kad su gaće izašle iz mode, Prljavi inspektor Blaža (u daljem tekstu On, Njega, ili Ga) navukao je bele svetlucave zvoncare i pretvorio se u kralja Elvisa.

Svašta je u životu radio. Svirkao, pevušio, imitirao Đoku Marjanovića… I sve bi to ostalo nezapamćeno, da nije pisao za „Singidunum Weekly“.

Prljavi inspektor Blaža – maher za tastaturom

Proučavaoci BG nasleđa u 22. veku, kopajući po Narodnoj biblioteci, u Njegovim kolumnama naći će urbani pozitivitet, spisateljsku spontanost koja varira od totalne opuštencije i veseljačkog šarlatanstva do granitnog kursa trezvenog, stabilnog, odmerenog, nepristrasnog i nepotkupljivog procenjivača društveno-ekonomskih prilika početkom trećeg milenijuma – rečju, otkriće remek-delo.

Ali, On ne bi bio On da i njima nije pomogao. Olakšao im (se)!

Sakupiо је te svoje kultne tekstove i zaogrnuо ih tvrdim, pozlaćenim, koricama, pod istovetnim, originalnim, naslovom – „Remek-delo“. Znam, znam, knjiga se zove „Blaža u Beogradu“, ali ja naslov čitam drugačije.

Kako i ne bih, kad je 13. decembra ove mučene 2014. godine Blaža s Kljunovima dosegao 20. godinu rada i plodnog stvaralaštva. Zar to nije remek-delo – preživeti dve pune decenije na domaćoj sceni! I ostalo mu još svega 25 do penzije!

Četvrta knjiga ovog autora odavno je u prodaji, pokušajte da nađete primerak ako možete! Kupite i voljenoj osobi, kao poklon za Novu godinu! I njenoj mami, za pod glavu!

P. S. Gde god da (Ga) je radio – to je ubrzo uginulo! Na primer, pisao je za „Krmaču“, pa vodio emisije na Trećem kanalu, beležio razmišljanja za pomenuti „Singidunum Weekly“, trbuhozborio za Srbiju… Nek se pripreme televizije sa nacionalnom frekvencijom i ostali tabloidi, stiže im Čistač, naš Spasilac! ♦

Sve priče Darka Kalezića!

»»»» Darko Kalezić rođen je 1963. godine u Beogradu. Objavio je zbirke priča „U repu zvezde padalice“ (Matica srpska, Novi Sad, 1994), „Galerija predaka“ („Rad“, Beograd, 1997) i „Bajke iz Smešne Poljane“ (zbirka priča za decu i mlade duhom, autorsko izdanje, Beograd, 2007) i roman „Škola letenja“ („Narodna knjiga“, Beograd, 2005). Prozu su mu objavili mnogi srpski časopisi, kolumne je pisao za nedeljnik „Singidunum Weekley“, reportaže za „Nacionalnu geografiju – Srbija“ i novinske priče za dnevni list „Politika“. Pokušava da živi i radi u Beogradu. Dosad mu je polovično uspelo: radi, a želeo bi malo i da živi.Blog „BG Puzzle“ predstavljaju Darkove priče koje je pisao pre nekoliko godina za „Singidunum Weekly“…

Uređuje: Darko Kalezić

Darko Kalezić rođen je 1963. godine u Beogradu. Objavio je zbirke priča „U repu zvezde padalice“ (Matica srpska, Novi Sad, 1994), „Galerija predaka“ („Rad“, Beograd, 1997) i „Bajke iz Smešne Poljane“ (zbirka priča za decu i mlade duhom, autorsko izdanje, Beograd, 2007) i roman „Škola letenja“ („Narodna knjiga“, Beograd, 2005). Prozu su mu objavili mnogi srpski časopisi, kolumne je pisao za nedeljnik „Singidunum Weekley“, reportaže za „Nacionalnu geografiju – Srbija“ i novinske priče za dnevni list „Politika“. Pokušava da živi i radi u Beogradu. Dosad mu je polovično uspelo: radi, a želeo bi malo i da živi.Blog „BG Puzzle“ predstavljaju Darkove priče koje je pisao pre nekoliko godina za „Singidunum Weekly“…