Naslovna » Blog » Beograđanka u Londonu » Velike želje za velike praznike u malim kovertama
Čestitka za praznike
ÄŒestitka za praznike

Velike želje za velike praznike u malim kovertama

Moram otvoreno da priznam da veoma ne volim velike praznike. Ima nas, sigurno nisam jedina, koji se osećamo prosto pritešnjeni pritiscima onih drugih i ostalih, koji su u mnogo većem broju, čija savest ne miruje dok nas pošteno ne udave, dok nas ne protresu, potapšu i ne izljube za čestitanje.

Velika većina ljudi u ovo doba godine širi osmeh na sve strane pod moranje. Mrzim čestitanje, jer je gotovo uvek neiskreno, najviše zbog toga što je datumom namešteno, pa se čestitanjem zadovoljava praznična forma, a sadržina je uvek jadna i siromašna.

Ovde u dalekim zemljama, britanskog porekla, uživam doduše privilegiju da ne moram da se susrećem sa onima čija mi neiskrenost i rabljenje najlepših želja upropašćuje već dovoljno tmurne zimske praznične dane.

Velika prednost života na engleskim stranama jeste i ogroman nedostatak bliskog kontakta kod izražavanja lepih želja.

Formalno prijatan, ali tradicionalno uštogljen način komunikacije, bez potrebe grljenja i ljubljenja raširen je i u okvirima šireg porodičnog kruga.

Niko nije naučen da preteranim dodirivanjem izražava duboka osećanja, a mi došljaci se od toga dosta uspešno odviknemo i uglavnom nas ne spopada čežnja za našim tipično suvišnim izlivima osećanja.

Kako se pakuju osećanja

Englezi uživaju da svoja osećanja kovertiraju. Nigde kao ovde pošte nisu preopterećene brojem lepo upakovanih želja, koje se okićene poštanskim markama, uvek o praznicima odašilju u raznim pravcima.

Dok se u ostatku sveta već odavno odustaje od pera i pisama, ovde se tradicionalne metode ne napuštaju ni pod pritiscima novih tehnologija. To uostalom omogućava svima, nezavisno od nivoa (ne)pismenosti, da budu brižni, poetični, duhovni i saosećajni, jer su karte ispunjene zlatotiskom za sve potrebe upriličenih poruka.

Sve što imaš sa nekim da podeliš možeš da zapakuješ u lepo dizajnirane čestitke za sve životne prilike, a uostalom i neprilike.

Samo retko, i uz veliki trud, mogu se pronaći čestitke bez odštampanih najlepših želja za sve okolnosti i dobi života, a ne samo za potrebe rođendana i to sa slaganjem u rodu, broju i padežu, bilo da su u pitanju bake, deke, sestre, braća ili ostala bliža i dalja rodbina.

Velika čestitka za veliku ljubav

Ima i takvih formata koji su u ostalom delu sveta nepojmljivi za bilo koju vrstu papirnog ekskluzivizma, sem ako nije u pitanju umetnička slika.

Običaj je, naime, da se velika ljubav izrazi adekvatno velikom čestitkom, koja je često skuplja i od samog poklona, a koji se po značaju ne primiče čestitkama. Običaj takođe nalaže da sena vidnom mestu, najčešće na kaminu, ukoliko veličinom zadovoljava, izloži na uvid veliki broj primljenih čestitki, koje svedoče o popularnosti primaoca.

Svuda, pa i u Engleskoj, male radnje i lokalni biznisi uveliko propadaju. Nema uspešnog plana za spasi oživljavanje glavnih ulica – High Street već godinama polako, ali sigurno umire.

Supermarketi gutaju život glavnih ulica i trgova po malim mestima i samo radnje sa čestitkama, začudo, svemu odolevaju. U mom kraju opstaju bez problema, jedna nasuprot druge, dve radnje ovog tipa.

Tako uspešni i konkurentni su još samo francuski pekari. Koliko se u kontinentalnoj Evropi ceni vekna vrućeg hleba, toliko je u životu prosečnih Engleza važno da se u svako doba može pronaći odgovarajuća čestitka. ♦

SVI TEKSTOVI BEOGRAĐANKE U LONDONU!

»»» Vladislava Erdeljan rođena je jedne Badnje večeri, pre mnogo godina, u najvećem gradu, najlepše zemlje koje više nema. Voli da priča i piše na raznim jezicima, a to je uvek najradije i učila i radila. Žali što nije balerina. Čuva drvo u dvorištu, sa pticama bez kaveza. Voli priče i pesme za decu. Igra žmurke sa svojim ćerkama. Želi da putuje po hladnim zemljama. Ima glavu punu nenapisanih priča i pesama, što je mnogo više od onoga što je do sad objavila.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.