Naslovna » Blog » BG Puzzle » Svi prodaju svoju priču: Imam svet, čaroban i lep, o’š kupiš?
Svi prodaju svoju priču
Svi prodaju svoju priču

Svi prodaju svoju priču: Imam svet, čaroban i lep, o’š kupiš?

Otkad je sveta i veka, svi bi da prodaju svoju priču. Čoveku je uvaljivanje urođeno.

Gde god se okreneš, trgovac hvali neku robu. „Kupi moje jabuke. Neprskane su”, kune se tezgaroš na svakoj BG pijaci, a prećutkuje da jabuke ne mogu ni da zarude, a da se 14 puta godišnje ne nafajtaju „hemijom”.

Narod zna da je voće dobro za zdravlje i – kupuje. Želi da veruje prodavcu da su plodovi stvarno neprskani. Želja nas čini ljudima. A od vere trgovac ima – koristi.

„Kupite eliksir mladosti! Posle dve bočice bićete čili i poletni”, čovečuljak u umašćenom polucilindru već od 17. veka prodaje „čudotvorne” bočice osvajačima Novog sveta.

Danas ostatku planete šalje reklame, čova je naučio kako da uvaljuje na daljinu, posredstvom televizije, radija, bilborda, mrdalica na Internetu…

Sad ste na redu vi

I trgovci oružjem znaju zanat: „Poluautomatska puška je efikasnija od tandžare. Trebaće vam, vidite da su se oni već naoružali do zuba… Sad ste na redu vi…”

Ni na izborima nije drugačije. Tu se valjaju obećanja.

„Mi smo bolji od njih. Daćemo vam više. Glasajte za nas.” I građanin – vuče ga pusta želja za boljim životom – glasa. Veruje govorniku. Ni ne trepne, a već je progutao mamac. Praznu priču. To da će nam biti bolje, znamo i sami, ali ne znamo – kad.

Smenjuju se jedni, drugi, treći… Sve nam je bolje i bolje, a kad će da bude baš bajkovito kao što su rekli, niko ne zna, čak ni sami pripovedači. Samo se premeću reči, plete se mreža, vataju se ribe, tj. slušaoci koji nisu čuli foru.

Ako naivčina nema, dobri su i zaboravni. Oni po stoti put otvorenih usta slušaju kako ćemo mi ovo. Pa kako ćemo mi ono. Pa kako ćemo…

Majstori zanata!

Divim se prodavcima. Uvek smisle neku novu žvaku. Neku novu caku. Majstori zanata!

I sam se borim da prodam priču. Pripovetku. Roman. Ne ide mi kao prodavcima jabuka, oružja i obećanja.

Izdavač tu i tamo hoće da objavi, ali nema para da plati. Prodaje mi svoju trulu priču da je opšta kriza! Kaže, piši ti, proslavićeš se, pa će tad stići i pare.

Šta ću, kud ću, kupujem, gutam, pecam se ko somina na bućku.

Pišem o svom čarobnom i lepom svetu, iz duše, mame mi, i dajem priču tebi, čitaoče. Imaš neku kintu? ♦

Sve priče Darka Kalezića!

»»»» Darko Kalezić rođen je 1963. godine u Beogradu. Objavio je zbirke priča „U repu zvezde padalice“ (Matica srpska, Novi Sad, 1994), „Galerija predaka“ („Rad“, Beograd, 1997) i „Bajke iz Smešne Poljane“ (zbirka priča za decu i mlade duhom, autorsko izdanje, Beograd, 2007) i roman „Škola letenja“ („Narodna knjiga“, Beograd, 2005). Prozu su mu objavili mnogi srpski časopisi, kolumne je pisao za nedeljnik „Singidunum Weekley“, reportaže za „Nacionalnu geografiju – Srbija“ i novinske priče za dnevni list „Politika“. Pokušava da živi i radi u Beogradu. Dosad mu je polovično uspelo: radi, a želeo bi malo i da živi.Blog „BG Puzzle“ predstavljaju Darkove priče koje je pisao pre nekoliko godina za „Singidunum Weekly“…

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.