Naslovna » Blog » BG Puzzle » Spomenik Nikoli Tesli: Ko je ugasio svetlo
Spomenik Nikoli Tesli
Spomenik Nikoli Tesli

Spomenik Nikoli Tesli: Ko je ugasio svetlo

Kada bi se, ne daj bože, večeras ugasilo svetlo koje je Radovan Jovanović zvani Monstrum uveo za svojih 30 godina baratanja glimericom – pola prestonice, deo Srbije i nešto majčice Rusije bilo bi u mrklom mraku!

A onda bi redom počelo crkavanje trafo-stanica, dalekovoda, industrijskih postrojenja… I Đerdap bi na tren žmirnuo!

Jovanovića u vaseljeni ima mnogo, Radovana takođe, ali Monstrum je samo jedan! Beograđani, dok broje šuške, vole da mu tepaju: „Sija, sine, da se naježiš! Je l’ tebi Tesla nešto dođe?” Majstor uzme keš, ali mu je od love mnogo važnije da zasvetli sijalica, a ne mušterija kad uključi prekidač.

Pokupio znanje od maga

Radovan odmalena čita naučnu fantastiku. Druži se sa likovima koji nemaju obličje čoveka. Monstrumi mu nisu strani! Traži puteve kojima još niko nije prošao. Rešava međugalaktičke probleme. Šta je za njega ovozemaljski mrak!

Znanje je pokupio od maga tehnike Nikole Tesle (1856–1943), Srbina profesionalno ostvarenog u Americi, koji je i sam plovio onostranim svetovima.

Nikola je verovao da je čovek samo jedan ton u megasimfoniji kosmosa. Da pojedinac koji predano i kreativno pristupa poslu živi u skladu sa tom nebeskom muzikom i da je tek tada sposoban da joj dopiše poneki akord. Harmoniji koja počiva u večnosti Tesla je dopisao ključne partiture.

Njegovih oko 250 patenata i pronalazaka – bez kojih bi stao Beograd, Srbija, vascela Rusija, SAD i kompletno čovečanstvo – naglašava Radovan, koristi i stanovništvo širom vasione. Baš ono za koje savremeni naučnici uporno tvrde da ne postoji jer to „još nije dokazano“.

Autoritet

Da je Nikola Tesla – čiji je spomenik ispred Elektrotehničkog fakulteta uradio hrvatski skulptor Frano Kršinić 1955 – čekao da ondašnji učenjaci dokažu ono u šta i sami ne veruju, ne bi ni izumeo sve što pre njega nije postojalo a u šta je silno verovao.

I današnjim naučnicima su za sve potrebni dokazi. Stvari ne postoje dok ih autoriteti ne pipnu.

Radovan se na pomen autoriteta samo smeška. Procenjuje sa koliko luksa treba osvetliti mrak u njihovim vijugama.

Koju sijalicu ugraditi. – Prekidač može i domaće proizvodnje. Solidni su… – dodaje dok mu se oči vanzemaljski cakle.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.