Naslovna » Blog » BG Puzzle » Malo ratno ostrvo: Adica za dlan stvorena
BG Puzzle - Malo ratno ostrvo
BG Puzzle - Malo ratno ostrvo

Malo ratno ostrvo: Adica za dlan stvorena

Malo ratno ostrvo „tutnji“ pet vekova uz svog starijeg brata – uz Veliko ratno ostrvo. Sve što važi za brata, važi i za njega: godina rođenja, poreklo, osobine, karakter, građa, šumska grupa, šarena hladovina… ma sve je isto-istacko, samo malo, maleno, majušno, malecko.

Pile. Mače. Pače. Vrapče. Beba. Bonsai. Stidljivko, Pospanko, Srećko… Kap vode. Najmanje BG okce zeleno. Malo ratno ostrvo. Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti!

Izniklo je, baš kao i brat, na mestu kasnijeg dodira dve megacarevine: Otomanske i Austrougarske. Pre nego što su otpočele ratne igre megacareva, ovu adicu trgovci su prozvali Konjsko ostrvo. Dovozili robu na pazar u varoš, a konje ostavljali tu, na sigurno, da ne dobiju noge. Lako ih je ovde bilo pričuvati, nahraniti, napojiti, otimariti i odmoriti. Tako nastade ono „Konjsko“.

Prioritet

Danas je pod zaštitom, kao posebni rezervat prirode. Nа listi je važnih ornitoloških područja Starog kontinenta. Sve isto, kao i brat! I zbog toga bi trebalo da bude na listi prioriteta svakog od nas. S bratom, dakako!

Kad si mali, na sve gledaš velikim očima. Potreban ti je neko veći da te zaštiti. A tu je, osim starijeg brata, i veliki tata: Dunav. Iznedrio decu iz dubina i sad ih oblikuje, vaja, usmerava i bdi; on je primer roditelja koji želi dobro svom potomstvu.

Hoćemo li i mi, Beograđani, pomoći ovoj divnoj porodici? Samo da otvorimo šake: ostrvce je za dlan stvoreno. Da ga mazimo. Pazimo. I tepamo mu: „Naše milo, naše drago… naše malo Konjsko…“

Ono je i simbol našeg odnosa prema malim stvarima, „sitnicama“ koje često život znače. Simbol odnosa prema retkostima i zanemarenim vrednostima. Slabijima. Većine prema manjini. Bahatih prema ugroženima. Bezobraznih u naletu prema pristojnima i finima – u defanzivi.

Ono, tako malo, a najrečitije govori o mentalitetu. I baš zbog toga, da ga nema…

Mravić. Bubica. Prepeličica. Devojčica Snjeguljica i preostala četiri patuljčeta. Još jedna kap vodice. Beogradsko oko medeno. Dašta: Ratno ostrvce.

Ma neka je i Ratno! Nek’ je sto puta Konjsko! Maleno je. Drugačije od svega što postoji. A naše!

Ehej, treba ga čuvati! O, da! Da ga nema… ♦

Sve priče Darka Kalezića!

»»»» Darko Kalezić rođen je 1963. godine u Beogradu. Objavio je zbirke priča „U repu zvezde padalice“ (Matica srpska, Novi Sad, 1994), „Galerija predaka“ („Rad“, Beograd, 1997) i „Bajke iz Smešne Poljane“ (zbirka priča za decu i mlade duhom, autorsko izdanje, Beograd, 2007) i roman „Škola letenja“ („Narodna knjiga“, Beograd, 2005). Prozu su mu objavili mnogi srpski časopisi, kolumne je pisao za nedeljnik „Singidunum Weekley“, reportaže za „Nacionalnu geografiju – Srbija“ i novinske priče za dnevni list „Politika“. Pokušava da živi i radi u Beogradu. Dosad mu je polovično uspelo: radi, a želeo bi malo i da živi.Blog „BG Puzzle“ predstavljaju Darkove priče koje je pisao pre nekoliko godina za „Singidunum Weekly“…

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.